Koirasusien pito lemmikkinä aiheuttaa kiistaa

Koirasusien pito lemmikkinä aiheuttaa kiistaa koiraharrastajien välille. Harrastajat pitävät suden ja koiran risteytystä hienoluonteisena eläimenä, ja toivovat, että se hyväksyttäisiin omaksi rodukseen. Sen sijaan Kennelliitto toivoisi koirasusien lemmikkinä pitämiselle loppua.

Kotimaa

Suomessa on kirjattu tietokantaan parisataa koirasutta, mutta niitä uskotaan olevan huomattavasti enemmän.

Kennelliitto katsoo, että koira on koira ja susi on susi, eikä niitä pidä sekoittaa.

- Puhdasrotuisten koirien jalostukseen ei ole tarpeen missään tapauksessa käyttää sutta. Suden ja koiran risteymä on niin paljon vaarallisempi kuin mikään koira. Susi on villieläin, joka pelkää ihmistä. Ja silloin kun se yhdistetään koiraan niin siitä ei suinkaan tule rohkeata vartiokoiraa, vaan se saa luultavasti suden arat ominaisuudet. Se saattaa johtaa siihen, että siitä tulee vihainen, kertoo Kennelliiton puheenjohtaja Helena Suni.

Suni katsoo, ettei koirasusi myöskään sovellu lemmikiksi, toisin kuin tavallinen koira, jonka osalta evoluutio on tehnyt tehtävänsä. Tästä huolimatta joku voi koirasuden kanssa pärjätäkin.

- Kyllä tietysti voi pärjätä sellaisen ihmisen kanssa, joka on kokenut koiran kouluttaja ja ymmärtää eläimiä, Suni sanoo.

"Meidän koiriasusia ei ole tarvinnut pelätä"

Suomen koirasudet -yhdistyksen varapuheenjohtaja Anne Ripattilan koiraharrastukseen koirasudet mitä suurimmassa määrin kuuluvat. Hänen pihallaan asuu neljä tuuheaturkkista, isokorvaista ja kookasta eläintä.

- Risteyttämisen vastustajia riittää. He vetoavat useimmiten koirasusien puhuttuun arvaamattomuuteen ja vaarallisuuteen, kertoo Ripattila.

Sepen, Indin, Rikin ja Fidelin omistaja sanoo omien koirasusiensa suhtautuvan ihmiseen suopeasti.

- Ne antavat silittää ja tehdä hoitotoimenpiteet vallan hyvin, Ripattila kuvailee.

- Koira katsoo vähän ja jos ihminen on koirasuden mielestä ihan ookoo ja kiva niin sitten se menee silitettäväksi, tykkää paijaamisesta ja kiipeää syliin asti. Meidän kohdalla ei ole koskaan käynyt niin, että ihmisen tai jonkun toisen eläimen olisi tarvinnut pelätä, Ripattila jatkaa.

Toistaiseksi laki ei kiellä koirasusia

Kaikille Ripattila ei koirasutta suosittele. Ei ainakaan huumorintajuttomille, lyhytpinnaisille eikä niille, joita lenkkeily kaatosateessakin ei innosta. Koirasusi kun tarvitsee paljon liikuntaa.

Maa- ja metsätalousminiteriössä koirasusista on keskusteltu, mutta ainakaan toistaiseksi koirasuden pidon luvanvaraisuutta tai kieltoa ei lainsäädännöllisesti ole ryhdytty puuhaamaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Bikka Puoskari