1. yle.fi
  2. Uutiset

Tulli nappasi kyyhkyssalakuljettajan

Nuijamaan tulli on pysäyttänyt eläviä kyyhkysiä Venäjältä Suomeen salakujettaneen miehen. Harrastajapiireissä rotukyyhkysistä maksetaan Suomessa jopa sata euroa linnulta, mutta ne saattavat levittää Newcastlen tautia.

luonto
Yksi tullin takavarikoimista kyyhkysistä.Tulli

Nuijamaan tulli löysi tiistaina aamuyöllä 18 elävää kyyhkystä Suomessa asuvan venäläismiehen ajoneuvosta.

Mies oli käärinyt linnut yksitellen sanomalehtiin ja kätkenyt ne repussa auton penkkien alle. Lintujen siivet ja jalat oli niputettu sähköteipillä.

Kyyhkysille ei ollut vientilupaa Venäjältä eikä Suomen vaatimia tuontilupia tai terveystodistuksia. Kyse oli azerbaidzhanilaisista koristekyyhkysistä. Koristekyyhkyset saattavat levittää Newcastlen tautia, joka tarttuu siipikarjaan.

Tulli kirjoitti miehelle sakot ja virhemaksuja lievästä salakuljetuksesta ja eläinsuojelurikkomuksesta. Kyyhkyset määrättiin palautettavaksi Venäjälle.

Eläinten tuonti tarkoin säänneltyä

Elävien eläinten tuominen Suomeen EU-alueen ulkopuolelta on tarkoin säänneltyä vaarallisten eläntautuien ehkäisemiseksi.

Eläinten tuonti itrajan yli on sallittua vain Vaalimaan tullin ja Haminan sataman eläinlääkinnällisten rajatarkastusasemien kautta. Näillä asemilla on rajaeläinlääkäri.

Suomessa tavattiin Newcastlen tautia viimeksi vuonna 2008. Evira joutui tuolloin lopettamaan kyyhkysiä ja desinfioimaan niiden kasvattajatiloja.

Kyyhkysiä on suomalaisilla eläinharrastajilla muun muassa viestikyyhkysinä ja näyttelylintuina.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi