1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suopursu

Järvien levätilanne hyvä, suopursuruostetta runsaasti

Sinilevää on vielä melko vähän, mutta levästö on kasvussa. Samaan aikaan vaaraton suopursuruoste muodostaa järvien pintaan runsaita lauttoja.

Suopursu
Tältä näyttää suopursuruoste.
Tältä näyttää suopursuruoste.Risto Jokiniemi

Koko maassa yhdeksässä järvessä sinileväesiintymä on runsas ja yhdessä erittäin runsas. Kainuussa runsaasti sinilevää on Vaalan Rokuanjärvessä ja Kuhmon Kuivajärvessä.

Sisävesien noin 260 seurantakohteesta lvähäinen määrä levää oli 34 kohteessa. Kainuussa vähäinen määrä sinilevää on Jumalisjärven pohjoisosasssa sekä Syvätervajärvessä, Isosintiöjärvessä ja Haatajajärvessä.

Suopursuruoste muodostaa lauttoja järviin

Terveydelle vaaraton suopursuruoste synnyttää järvien pinnalle paikoin lauttoja. Näitä ruskeita, keltaisia tai ruosteenpunaisia lauttoja on nyt erityisen runsaasti Kainuussa.

Kuusen suopursuruoste on kuusen sienitauti. Se talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy alkukesällä kuusen neulasiin. Heinäkuun puolivälissä tartunnan saaneet neulaset alkavat kellastua. Vesisateet ravistelevat itiöt maalle ja lautoiksi vesien pinnalle. Ruostesienen itiöt voivat muodostaa vesiin suurikokoisia lauttoja. Itiölautat hajoavat normaalisti muutamassa päivässä.

Merialueilla levä runsastuu

Suomen merialueilla sinilevät ovat runsastuneet jonkin verran viime viikosta.

Levää on veteen sekoittuneena sekä Saaristomerellä että Selkämerellä. Lisäksi monin paikoin on todettu pieniä pintaesiintymiä, varsinkin Saaristomeren sisäosissa. Myös itäisellä Suomenlahdella on havaittu rantaesiintymiä.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi