Hyppää sisältöön

Oopperakesästä jää hyvä maku

Lauantaina päättyvä Kokkolan Oopperakesä ylittää järjestäjiensä tavoitteet niin kävijämäärien kuin pääsylipputulojenkin osalta. Suunnitelma ensi kesän ohjelmistoksi on taiteellisen johtajan sanoin megalomaaninen.

Kokkola Operan taiteellinen johtaja Anu Komsi vetää Komsin koloratuurikoulua Kokkolan torilla 2009 kesällä. Kuva: Sari Vähäsarja / YLE

Kokkolan oopperakesän johto on tyytyväinen lauantaina päättyvän kulttuuriviikon kävijämääriin. Tapahtuma on onnistunut ylittämään myös ennalta lipunmyynnille asetetun tavoitteen. Kokkolan oopperakesän tapahtumissa vierailee tämän hetkisen arvion mukaan kaiken kaikkiaan noin 3 500 vierasta. Ylihuomenna päättyvä tapahtuma keskittyi tänä kesänä erityisesti modernin 1900-luvun musiikin esittämiseen.

Tänä vuonna organisaatio on pyörinyt erittäin hyvin. Kokkola Operan taiteellinen johtaja Anu Komsi toteaa, että joka vuosi oppii uutta.

- Olemme vielä sen verran nuori festivaali, että rutiineja etsitään vielä. Kun ei ole resursseja palkata joka paikkaan ammattilaisia, joudumme kaikki hieman joustamaan, Komsi sanoo.

Tämän vuoden erityiskiitos annetaan talkooväelle, joka on muonittanut ja majoittanut tapahtuman vierailevat taiteilijat, ja yllättävissä tilanteissa kahvittanut myös konserttivieraat.

Carmen meets multimedia

Ohjelmisto ensi kesäksi on vielä hieman vaiheessa, mutta tämän hetken suunnitelmat ovat megalomaaniset. Taiteellinen taso halutaan pitää edelleen korkeana, samoin kaksikielisyys on tapahtumamme brändi jatkossakin, kertoo Anu Komsi.

- Musiikin ehdoilla mennään edelleen. Carmen on ooppera, jossa voimme jatkaa myös hyvin alkanutta yhteistyötä lapsikuoron kanssa. Täysimittainen sinfoniaorkesteri, iso kuoro ja lapsikuoro tuovat Snellman-salin lavalle oopperan peruselementtejä. Lisäksi alkukielellä, ranskaksi esitettävää oopperaa elävoitetään multimedian ja mykkäfilmin keinoin, valottaa Anu Komsi ensi vuoden suunnitelmia.

Kesäfestivaalitunnelmaa on tarkoitus jatkossa pitää yllä laajentamalla edelleen reviiriä. Tänä vuonna esityspaikat esimerkiksi Alavetelissä ja Jungsborgilla osoittautuivat mainioiksi. Kokkolan Operan taiteellinen johtaja Anu Komsi haaveilee tällä hetkellä oopperagaalaillasta Kokkolan satamassa. Hän on jo käynyt paikan päällä katsomassa, olisiko sisäsataman hallista gaalaillan pitopaikaksi.

- Hyvältä näyttää - gaalailtaan voisi Kokkolan keskustasta päästä vaikkapa oopperajunalla! Komsi visioi.

Ensi vuonna Kokkolan Oopperakesä järjestetään heinäkuun alussa (1.-4.7.2010).