1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruostesienen itiöitä Kaakkois-Suomen järvissä

Ruostesienen itiöitä on viime ja tällä viikolla havaittu useilla Kaakkois-Suomen järvillä. Itiöt näkyvät ruskean ja ruosteenoranssin värisinä hippuina veden pintakerroksessa.

ruostesienet
Suopursuruostetta.
Suopursuruostetta.YLE

Ne voivat muodostaa suuria lauttoja tai kasautua rannoille. Ruostesienen itiöt saattavat myös tehdä veteen öljymäisen tai saippuamaisen pinnan. Esiintymät eivät ole myrkyllisiä ihmisille tai eläimille, mutta runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa aiheuttaa oireita allergisille.

Ruostesientä on havaittu erityisesti Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden seudulla. Havaintoja on tehty muun muassa Simpelejärvellä, Arkusjärvellä ja Rautjärven Torsassa, mutta myös etelämpänä, kuten Pien-Saimaalla ja väliväylällä Kannuskoskella.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksessa tutkitut näytteet vahvistavat, että kyseessä on kuusen suopursuruostesieni. Tutkitut näytteet olivat Saimaan Haapaveden ja Parikkalan Tiviänlammen esiintymistä. Suopursuruoste on kuusen sienitauti, jonka itiöitä havaitaan suuria määriä muutaman kerran vuosikymmenessä.

Suopursuruoste talvehtii suopursussa, josta se siirtyy kantaitiöinä kuuseen alkukesällä. Kuusen neulasilla se muodostaa itiöitä, jotka varisevat vesisateiden ja tuulten mukana ja saatavat tällöin kasautua järvien pinnoille. Itiöiden esiintymisaika on heinäkuun lopusta elokuulle.

Sinilevä lisääntynyt hieman

Sisävesien sinilevätilanne on ajankohtaan nähden tavallista parempi. Ympäristökeskuksen levätiedotteen mukaan sinilevä on kuitenkin hieman lisääntynyt viime viikosta. Sinilevää on havaittu vähäinen määrä Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen vakiohavaintopaikalla Simpelejärvellä Harjulinnan rannassa. Ympäristökeskus on saanut sinileväilmoituksia lisäksi Suuri-Rautjärveltä ja Torsasta, joilla levää on havaittu olevan runsaasti. Myös Purnujärvellä Parikkalassa ja Lappalanjärvellä Kouvolassa on havaittu sinilevää.

Järvien pintalämpötila Kaakkois-Suomessa on noin 20 astetta.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi