1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maakunnat

Viikko maakunnassa

Niin kuin edeltävässä blogissani kerroin, pari seuraavaa viikkoa ovat taukoa varsinaisesta parlamenttityöskentelystä Brysselissä. Tämä ei kuitenkaan ainakaan omalta osaltani ole tarkoittanut lomailua, vaan olen hyödyntänyt tämän ja tulevat viikot tiiviisti työlle maakunnassa.

maakunnat
Europarlamentaarikko Riikka Manner (kesk.).
Europarlamentaarikko Riikka Manner (kesk.).Yle Savo

Koska työskentelyni parlamentissa painottuu vahvasti aluekehitykseen liittyvien kysymysten ympärille, pidän tärkeänä, että suhteet niin maakunta kuin kuntien hallintoon ovat tiiviit. Seuraavien viikkojen aikana tapaan Itä-Suomen alueen maakuntahallintoa sekä vierailen useissa kunnissa tutustumassa meneillä oleviin hankkeisiin sekä tulevaisuuden näkymiin.

Politiikka yhteislauluillassa

Eilen minulla oli mahdollisuus vierailla puolenpäivän ajan Sulkavan kunnassa Itä-Savossa. Päivä oli todella mielenkiintoinen ja informatiivinen, kiitokset siitä järjestäjille. Tapasin kunnan luottamushenkilöitä, tutustuin paikalliseen yrittäjyyteen sekä illan päätteeksi sain osallistua Alatalon Mikon johtamaan yhteislauluiltaan. Vaikka kyse lauluillasta olikin, minä sain onneksi puhua vain politiikkaa. Esittelin mm. näkemyksiäni aluepoliittisista haasteista, jotka liittyvät tulevaan parlamenttikauteen.

Kysymykset, jotka yleisön joukosta nousivat esille, liittyivät muun muassa norppa-asiaan, maatalouteen sekä mahdollisiin EU.n taholta tuleviin direktiiveihin, jotka tulisivat säätelemään kalakukkojen myyntiä tai toisaalla säätämään mopot katsastuksen piiriin.

Norppa ja kalakukko ei kuulu EU:lle

Olen sitä mieltä, että niin norppa kuin kalakukko kysymyksetkin ovat meidän kansalliseen lainsäädäntöön kuuluvia asioita. Euroopan unionin taholta ei tule puuttua näiden asiakokonaisuuksien säätelyyn. Norpan suojelutyö on tärkeää, mutta se tulee tehdä hyvässä yhteistyössä ja vapaaehtoisuuden pohjalta alueen ihmisten ja kalastajien kanssa, ei ylhäältä päin määrättynä, eikä varsinkaan EU.n taholta.

En näe myöskään tarkoituksenmukaisena ehdotettua katsastuksen ulottamista pieniin mopoihin. Liikenneturvallisuus on tärkeää, mutta sitä tulee edesauttaa tievalvonnan tehostamisella. Katsastusten laajentaminen ei ole suoranainen lääke.

Itä-Suomen kierros jatkuu sitten lauantaina ja sunnuntaina, jolloin osallistun erinäisiin tapahtumiin Kerimäellä, Juvalla, Joensuussa ja Maavedellä. Tervetuloa tapaamaan ja tenttaamaan!

Tapaamisia ja toimistohommia

Parlamenttityöhön kuuluu toki myös tiivis yhteydenpito Euroopan ulkopuolisiin alueisiin ja valtioihin. Tänään torstaina vietin päiväni Helsingissä. Minulla oli sovittu tapaamiset mm. ulkoministeriöön ja Egyptin suurlähetystöön. Tapasin Egyptin suurlähettilään ja kävimme hänen kansaan keskusteluja ajankohtaisista asioista, niin EU.ssa kuin Afrikan mantereella.

Päivän päätteeksi tutustuin tarkemmin muutamiin Itä-Suomen kannalta merkittäviin hankkeisiin muun muassa Pohjois-Karjalan suunnalla. Ilta sujuikin sitten tiiviisti toimistohommien parissa, valmistellen muun muassa puheitani tulevalle viikonlopulle.

Urheilua katsomon puolella

Huomisen perjantain olen pyhittänyt urheilulle. Viikonloppuna kisataan Espoossa perinteiset yleisurheilun SM-mittelöt eli Kalevan kisat. Menen seuraamaan kisoja perjantaiksi ja tulen jakamaan illan päätteeksi myös yhdet palkinnot.

Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen seuraan Kalevan kisoja ainoastaan katsomon puolelta. Useana vuonna sitä on saanut olla itsekin ihan tositoimissa, saa nähdä tekeekö huomenna mieli radalle. No, ehkä parasta on keskittyä kannustamiseen, meiltä Itä-Suomestakin tulessa on useita urheilijoita. Toivotaan, että mitaleita ropisee maakuntaan.

Lähteet: Riikka Manner

Lue seuraavaksi