1. yle.fi
  2. Uutiset

Eva-Riitta Siitonen kaipaa kropsua ja klimppivelliä

Eva-Riitta Siitonen tunnetaan komeasta työurastaan politiikassa ja virkamiehenä, mutta myös laulaja Fredin vaimona. Harva kuitenkaan tietää, että Siitonen on asunut pitkään Ilmajoella.

Eva-Riitta Siitonen
Eva-Riitta Siitonen palaa mielellään Ilmajoelle.
Johanna Manu / YLE

Eva-Riitta Siitosen ansioluoettelo on pitkä. Hän on toiminut Helsingin kaupunginjohtajana, kansanedustajana, maaherrana, europarlamentaarikkona ja hänelle on myönnetty myös ylipormestarin arvonimi. Tärkeimmäksi ansioistaan hän nostaa kuitenkin täysipäiväisen isoäitiyden. Eläkepäiviään viettävä Siitonen nauttii kolmen lapsenlapsensa kasvun seuraamisesta koko sydämellään.

Pala Eva-Riitta Siitosen sydäntä on myös Etelä-Pohjanmaalla. Hän asui lapsuudessaan useita vuosia Ilmajoella. Ensimmäisen kerran pikku Eva-Riittaa tuotiin Helsingistä maalle pommituksia pakoon. Pohjanmaan reissusta tuli kuitenkin sotaa pidempi ja Siitonen tuli päättämään oppikoulunsakin Ilmajoen yhteiskouluun, niin sanottuun IK:n linnaan.

Eteläpohjalainen elämänmeno ja Ilmajoen maisemat ovat jääneet rakkaina mieleen vuosikymmenten jälkeenkin. Etelä-Pohjanmaan rajalle tultaessa Siitosen mies Fredi onkin kysynyt, noustaisiinko seisomaan ja tekemään kunniaa Suomen Texasille, Siitonen nauraa.

- Jos jonnekin muuttaisin synnyinkaupungistani Helsingistä, se vamasti olisi tänne.

Siitonen kaipaa pohjanmaalta vanhoja ystäviään, klimppivelliä, piimävelliä ja kropsua. Ja aakeita maisemia.

- Minun sielunmaisema on lakeus ja meri. Tulee semmoinen tunne, että ei voi olla kovin pikkumainen, jos joka päivä näkee aavan tai lakeuden.

Lue seuraavaksi