Tildaaja tekee kaikesta nättiä

Halu tehdä kaikesta tildamaisen kaunista ja sievää saa viihtymään tuntikausia ruusujen ja vaaleanpunaisten asioiden parissa. Tildaajat pitävät ahkerasti yhtä netissä, mutta myös perinteinen ompeluseurahenki nostaa päätään.

harrastukset
Tildaajat tutkivat kankaita.
Tildaajien tapaamisessa Minttu Jamalainen-Sinilehto, Katri Linden, Eevi Wäyrynen ja Reija Vaikkola.YLE Tampere

Kun harrastajalle tarjoaa sanalle tildaaminen suomenkielistä synonyymiä herttaistaminen, on vastaus kohteliaan torjuva.

- Sana kuulostaa oudolta. Itse olen jo niin tottunut käyttämään tätä termiä. Aina tildataan tai tildaistetaan tai joku on tildamaista, toteaa harrastuksestaan Reija Vaikkola, joka harrastuspiireissä tunnetaan nimimerkillä Vaapukkamehu.

Tildaamisessa ei säästellä vaaleanpunaisessa ja ruusukuvioissa

- Sisko sanoo aina, että tuossa sellainen kauppa, jossa myydään niitä sun hörsöjä. Tähän kuuluu kaikki yltiöromanttinen ja pikkunätti näpertely, Vaikkola kertoo.

Kuukausitapaamiseen kokoontuneet Tampereen seudun tildaajat murtavat yhteen kokoontuessaan mielikuvan siitä, että tildaaja olisi myös pukeutumistyyliltään pikkunätin ja yltiösoman suosija.

- Mä olen vähän kaksijakoinen. Minussa on tämä hevipuoli, enkä koskaan pukeutuisi ruusuiseen tai pilkulliseen, mutta koti on sitten ihan toinen juttu, kertoo mustaan mielellään pukeutuva Minttu Jamalainen-Sinilehto.

Sovittelua perheen miesväen kanssa

- Minun kotini on ehkä meistä se skandinaavisin ja suoraviivaisin. Luulen, että mieskin rupeaisi irvistelemään, jos vaaleanpunainen pitsi valtaisi olohuoneemme, kertoo Katri Linden.

Tildaaja saa sovitella makuaan perheen miesväen kanssa ja harrastus vääntyykin puheissa usein dildoiluksi.

- Aluksi mieheni oli sitä mieltä, että eihän tuossa ole mitään järkeä. Nyt yhtenä iltana sohvalla istuessaan hän katseli ympärilleen ja kehaisi olevan hienoa, kun vaimo miettii, että kaikki sopii yhteen, Reija Vaikkola kertoo.

Tilda on myös tuote

Norjalaisen Tone Finnangerin aikaansaama ilmiö on tuotteistettu tarkasti. Tarjolla on mm. aitoja tildakankaita, -papereita, -pitsejä ja –nauhoja, joista joutuu maksamaan pitkän pennin. Toisaalta jokainen voi sitoutua harrastukseen haluamallaan tavalla.

- Itse ainakin käytän lähinnä tildamaisia kankaita, joita löytää mistä tahansa kangaskaupasta, sanoo Minttu Jamalainen-Sinilehto.

Harrastukseen saa uppoamaan myös rahaa. Katri Linden kuitenkin muistuttaa, että tildaaja pitää yleensä kaikesta pienestä.

- Olen lohduttautunut sillä, että kaikki harrastukset maksavat ja kangasta voi ostaa 30 sentin kaistaleen ja siitä saa jo paljon aikaiseksi.

Ompeluseuratoimintaa silmätysten ja netissä

Tildaajat kokoontuvat omalla nettifoorumillaan, mutta enenevässä määrin myös saman pöydän äärellä.

- Jos on tiukka paikka, eikä keksi miten lampaalle kiinnittäisi nenän, niin parasta on pistää viesti foorumille. Kymmenessä minuutissa siellä on jo kolme erilaista tapaa ja seuraavana aamuna viisi lisää, nauraa Katri Linden.

Vuoden kääntyessä jälkimmäiselle puoliskolleen myös tapaamiset lisääntyvät, sillä joulu runsaine koristeineen on monen tildaajan suosikkijuhla.

- Minä olen jo usean kuukauden ajan valmistellut kaikkea jouluista ja silti tulee paniikki, nauraa Tampereen seudun tildaajien kokouksessa Eevi Wäyrynen.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi