Hirvonen aloitti perjantain vahvasti

Jyväskylän MM-rallin ensimmäinen todellinen kilpailupäivä alkoi Mikko Hirvosen komennossa. MM-sarjaa johtava Hirvonen täräytti pohjat päivän ensimmäisellä erikoiskokeella Jukojärvellä.

ralliautoilu
Lentosoramies Hirvonen. Kuvakisan satoa vuodelta 2008.nimim. khilkemen

Ranskan Sebastien Loeb hävisi Hirvoselle reilun 22 kilometrin erikoiskokeella 2,9 sekuntia. Hirvonen sanoi EK:n maalissa, että tie oli liukas irtosoran vuoksi ja paikoin oli kosteaa. Hän oli kuitenkin tyytyväinen avaukseensa.

Loeb valitti Jukojärven maalissa, että hän ei pystynyt vastaamaan Hirvosen vauhtiin, vaikka yritti toki parhaansa. Loebin aamu on siis alkanut rytmin hakemisella, mutta odotettavissa on, että taistelu tiivistyy pitkän päivän edetessä.

Heti seuraavalla erikoiskokeella Hirvonen kuitenkin näytti, että nyt on menossa sellaista lentoa, että alta pois! Kruununperän erikoiskokeella Hirvonen täräytti seitsemän sekunnin pohjat ja ero Loebin ja Hirvosen välillä oli kolmen ajetun erikoiskokeen jälkeen lähes 10 sekuntia.

Perjantaiaamun yllättäjä on ollut Norjan Petter Solberg, joka on noussut kisassa toiseksi. Solberg loisti kilpaa auringon kanssa aamun kahden erikoiskokeen jälkeen ja kertoi vanhaan, tuttuun, iloiseen tyyliinsä, että nyt kulkee ja ajaminen on taas maailman paras juttu.

Nikaralle uusi vaihdelaatikko

Saarijärven ralliylpeys Jarkko Nikara koki takaiskun heti rallin alussa, kun miehen Mitsubishistä pamahti vaihdelaatikko Killerin erikoiskokeella torstaina.

Mekaanikot harjoittelivat laatikon vaihtoa läpi yön ja tekivätkin perjantaiaamuna varsinaisen sankariteon: vaihdelaatikko vaihdettiin alle 20 minuutissa. Huollon venymisen vuoksi Jarkko Nikaralle räpsähti kuitenkin puolentoista minuutin aikasakko.

Killerin erikoiskokeella nähtiin myös kisan ensimmäinen ulosajo. Venäläinen Denis Grodietskiy täräytti Ford Fiestallaan kaiteeseen ja autoa irrotettiin tovi. Grodetskiy pääsi kuitenki jatkamaan ja on startannut reitille perjantaiaamuna.

Jukojärvellä sattuu ja tapahtuu

Jukojärven erikoiskoe osoitti heti perjantaiaamuna, että Jyväskylässä sattuu ja tapahtuu aina kun ajetaan. Jari Ketomaa sammutti autonsa reitille ja menetti parikymmentä sekuntia.

Venäjän Yevgeni Novikov ajoi keula edellä puuhun mutta pääsi irti puusta ja jatkoi matkaansa. Aikaa ulosajossa tuhraantui kuitenkin useita minuutteja.

Jukojärven maalipäässä tie kävi kapeaksi myös Kimi Räikköselle, joka vetäisi risteyksen pitkäksi. Auto säilyi kuitenkin ehjänä ja matka jatkuu kohti seuraava EK:ta Kruununperässä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Sanna Pirkkalainen