Kotouttamiseen ei ole tulossa rahaa

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä ei ole rahaa maahamuuttajien kotouttamisen parantamiseen. Kunnille maksettaviin korvauksiin esitetään kyllä 70 miljoonan euron lisäystä, mutta tällä summalla vain kuitataan lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä. Kuntien pakolaista kohti saama korvaus ei kasva.

Kotimaa
Afrikkalaisia naisia Helsingin vastaanottokeskuksessa 2008
Yle

Sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Mervi Virtanen on pettynyt budjettiesitykseen, jossa kotouttamisen parantamiseen ei ole euron euroa.

- Kotouttaminen on ollut vilkkaassa keskustelussa koko vuoden, ja toivoimme sisäministeriössä kovasti, että saisimme siihen lisäresursseja. Jos esityksiämme ei hyväksytä, meidän on hankala saada oleskeluluvan saaneita siirrettyä kuntiin.

Lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä vaatii jo nyt 70 miljoonan euron satsauksen, ja siihen päälle sisäministeriö haki viittä miljoonaa euroa. Sillä olisi saatu korotettua kuntien yhdestä pakolaisesta vuodessa saama 2 000 euron korvaus noin 2 500 euroon.

- Kun tätä korvausta viimeksi korotettiin 90-luvun alussa, se vielä houkutteli kuntia ottamaan pakolaisia. Ei enää, ja nyt kuntia on hankala saada ottamaan heitä. Kyse on toki myös asenteista, mutta kyllä rahalla on tässä taloustilanteessa suuri merkitys, Virtanen sanoo.

Lisäksi sisäministeriö haki esityksessään kahta miljoonaa euroa tänä vuonna aloitettuun hankkeeseen, jonka tavoitteena on estää ghettoutumista ja syrjäytymistä sellaisilla alueilla, joilla on paljon maahanmuuttajia. Valtiovarainministeriön budjettiesityksen perusteella jatkoa ei ole luvassa.

Ministeriö toivoisi monesta suusta vaadittuun parempaan kotouttamiseen siis seitsemää miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi, kiistelty ruoan arvonlisäveron alennus maksaa vuodessa arviolta 500 miljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Tyynysniemi