Ravintolat käyttävät tuoksuja hajujen peittämiseksi

Tupakointikielto on aiheuttanut hajuongelmia useissa yökerhoissa ja ravintoloissa. Aiemmin tupakansavu peitti alleen muut hajut, mutta nyt ongelmia aiheuttaa muun muassa ihmisten hienhaju. Monissa yökerhoissa käytetäänkin nykyisin keinotuoksuja epämiellyttävien hajujen peittämiseksi.

Kuva: Mika Kanerva

Iltaisin ravintoloiden tanssilattiat pakkautuvat täyteen ihmisiä. Väenpaljous yhdistettynä pari vuotta sitten voimaantulleeseen tupakointikieltoon aiheuttikin yökerhossa ongelman.

- Kun tupakointi loppui, tupakan savu ei peittänyt enää alleen muita hajuja. Siinä tulivat sitten lieveilmiöt mukana eli alkoi tulla viemärin hajua, ja kun ihmiset tanssivat, niin hienhajua. Sitten täytyi oikeasti alkaa miettiä ratkaisuja, kun asiakkaat eivät viihtyneet ja tuli palautetta, että miksi täällä haisee näin pahalle, kertoo helsinkiläisen yökerhon ravintolapäällikkö Katriina Koivisto.

Valitukset vähenenivät kun yökerhossa otettiin käyttöön DJ:n savulaitteen savuun sekoitettavia tuoksuja. Käytössä on ollut niin mansikan, vaniljan, limen kuin tuttifrutinkin tuoksua. Epämiellyttäviä hajuja peittäviä tuoksua käytetäänkin nykyisin muun muassa yökerhoissa ympäri Suomea.

Ihmiset on kasvatettu hajuttomuuteen

Mutta miksi esimerkiksi ihmisen ominaishajua ei sitten siedetä, vaikka ihminen on pohjimmiltaan laumaeläin ja viihtyy toisten kanssa?

Näin Italiasta työmatkalta tavoitettu Elintarveteknologian laitoksella työskentelevä aistinvaraisen tutkimuksen professori Hely Tuorila

- Se johtuu kulttuurista. Meidät on lapsesta asti kasvatettu siihen, että haista ei saisi ja se on puhtauden merkki, ettei haise. Se on kyllä eräänlainen paradoksi, ettei saa haista. Jos me ajatellaan meitä biologisina olentoina niin meissä olisi meille ominaiset hajut, selittää aistinvaraisen tutkimuksen professori Hely Tuorila Elintarvikelaitokselta.

Koivisto on puolestaan huomannut, että yökerhon asiakkaat pitävät tuoksuvalmisteista.

- Monet ovat sanoneet, että "jee, tuoksuu mansikalle!". Kyllä siitä on positiivista palautetta saatu, Koivisto kertoo.