Hyppää sisältöön

Vastalöydetyt Mozartin pianokappaleet julkistettiin

Salzburgissa Itävallassa on esitelty lauantaina kaksi vastikään löydettyä Wolfgang Amadeus Mozartin pianosävellystä. Itävaltalaispianisti Florian Birsak soitti kappaleet toimittajille Mozart-talossa. Arkistoistaan sävellykset löytänyt Salzburgin Mozart-säätiö uskoo, että Mozart sävelsi kappaleet 7- tai 8-vuotiaana.

Sävellykset löytyivät ns. Nannerlin nuottikirjasta, jota Mozartin isä alkoi koota vuonna 1759 tyttärelleen Maria Annalle eli Nannerlille ja jota käytettiin myös Wolfgangin musiikkiopetuksessa. Kirjassa ovat myös pojan ensimmäiset sävellykset.

Tähän asti sävellykset on luokiteltu tuntemattomien säveltäjien töiksi. Ne on jo julkaistu vuonna 1982, mutta niitä ei ole tunnistettu Mozartin sävellyksiksi. Analysoituaan käsialaa ja tyyliä Mozart-säätiön asiantuntijat ovat tulleet siihen tulokseen, että Mozartin isä kirjoitti nuotit muistiin, kun poika soitti kappaleet.

Säätiö kertoi kappaleiden tunnistamisesta jo heinäkuussa, mutta vasta lauantaina niistä kerrottiin tarkemmin tiedotustilaisuudessa. Itävaltalainen pianisti Florian Birsak myös esitti ne toimittajille Salzburgin Mozart-talossa. Sävellykset on tarkoitus esittää Robert D. Levinin laatimana uutena orkesteriversiona Salzburgin Mozart-viikolla ensi tammikuussa.

35-vuotiaana kuollut Mozart ehti säveltää yli 600 teosta, muun muassa oopperoita, sinfonioita, pianokonserttoja ja kamarimusiikkia.

Uusien Mozartin sävellysten löytyminen on harvinaista, mutta ei ainutlaatuista. 50 viime vuoden aikana tällaisia löytöjä on tehty kymmenkunta. Edellisen kerran ranskalainen kirjasto löysi Mozartin sävellyksen viime syyskuussa.

Mozart syntyi Salzburgissa vuonna 1756 ja kuoli Wienissä vuonna 1791. Hän aloitti säveltämisen jo 5-vuotiaana.

.
.