Kymmenettuhannet iäkkäät ajoneuvot putsattiin Kalkutan kaduilta

Kalkutan kaupungissa Intiassa on päätetty poistaa yli 60 000 vanhaa ajoneuvoa liikenteestä. Kaupungin oikeusistuimen päätöksellä yritetään puhdistaa kaupungin heikkoa ilmanlaatua.

Ulkomaat
Arkistokuva pahemmanlaatuisesta liikenneruuhkasta Kalkutassa.
Paha liikenneruuhka yli 10 miljoonan asukkaan Kolkatassa vuonna 2009.Piyal Adhikary / EPA

Tuomioistuin määräsi vuosi sitten, että kaikki kaupallisessa käytössä olevat yli 15-vuotiaat ajoneuvot on poistettava liikenteestä. Määräaika päättyi eilen. Ajoneuvojen omistajat valittavat päätöksestä Intian korkeimpaan oikeuteen, jonka uskotaan käsittelevän asiaa ensi viikolla.

Kalkutassa asuu yli 15 miljoonaa ihmistä. Kaupungin laskelmien mukaan tuomioistuimen päätös siistii kaduilta yli 60 000 riksaa, bussia, taksia tai kuorma-autoa.

Lisäksi hallitus suosittelee uusien riksojen tai taksien ostajia hankkimaan ajoneuvoja, jotka toimivat nestekaasulla. Pois käytöstä määrätyt menopelit käyttivät joko bensaa tai dieseliä.

Jo yhdessä päivässä kaupungin ilmanlaatu on parantunut: hiilivedyn määrä on laskenut yli 50 prosenttia, ja hapen määrä on lisääntynyt yli 15 prosenttia.

Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä muutokseen. Ihmisiä kuitenkin mietityttää, miten liikkuminen kaupungilla onnistuu, kun työviikko pärähtää käyntiin maanantaina.

Lähteet: AP