Tallinnaan lähdetään entistä spontaanimmin

Tallinnaan liikennöivät laivayhtiöt ovat kasvattaneet matkustajamääriään kesän aikana. Kaikissa yhtiöissä lippuja on myyty ainakin viidennes enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Nyt muodissa ovat erityisesti äkkilähdöt.

Kotimaa
Naisia laivan kannella
YLE

Parituntinen merimatka Tallinnaan kelpasi viime vuonna reilulle kuudelle miljoonalle ihmiselle. Tänä kesänä matkaan on lähdetty lyhyellä entistä lyhyemmällä varoitusajalla. Laivayhtiö Linda Line Oy:n toimitusjohtaja Anders Gross kertoo matkalippujen ennakkomyynnin olleen huomattavasti pienempi kuin viime vuonna.

- Ihmiset jättävät päätöksiä viime tinkaan, eivätkä tee suunnitelmia etukäteen, vaan lähtevät silloin kun on varaa ja tarvetta, Gross pohtii.

Eckerö Linestä taas kerrotaan, että äkkilähdöt vaikeuttavat suunnitelua myös laivayhtiöissä.

- Pieni ongelma meille laivayhtiöille on se, että varauksen ja matkan välinen aika on kutistunut entisestään, mikä tarkoittaa sitä, että on entistä vaikeampi suunnitella tulevaisuutta, sanoo Eckerö Linen toimitusjohtaja David Lindström.

Epävarmat ajat takana

Matkustajat otetaan kuitenkin Tallinnan lautoilla kiitollisena vastaan. Viime syksynä elettiin epävarmoja aikoja, kun kaksi laivayhtiöistä sulki lippuluukkunsa. Asiantuntijat väläyttelivät tuolloin, että ainakin Eckerö Line ja Linda Line joutuisivat myös poistumaan markkinoilta.

Kaikissa Tallinnaan liikennöivissä yhtiöissä kerrotaan matkustajamäärien kasvaneen kesän aikana noin viidenneksellä. Pikavuoroja ajavassa Linda Linessa lisäystä on tullut paikoin jopa 60 prosenttia.

- Tänä vuonna pikalaivayhtiöistä jäljellä vain Linda Line, kun Nordic Jet Line ja SuperSeaCat ovat lopettaneet. Tämä on ollut yksi syy, miksi kaikille laivayhtiöille on tullut lisää matkustajia, sanoo toimitusjohtaja Anders Gross.

Laivamatkailun on ennustettu taantuman myötä kasvattavan suosiotaan, mutta kaikissa satamissa tähän ei uskota. Eckerö Linen tietojen mukaan kokonaismatkustajamäärä Tallinnan ja Helsingin välillä on noussut tänä vuonna alle prosentin.

- Se on niin pieni määrä, että mielestäni tällä hetkellä ei voi puhua kasvusta. Määrä on samaa tasoa kuin viime vuonna, sanoo toimitusjohtaja David Lindström.

Lähteet: YLE Uutiset / Hanna Eskonen