Ruotsin rahastot tukevat öljy-yhtiötä Myanmarissa

Ihmisoikeus- ja ympäristörikoksista epäilty, Burmassa toimiva kiinalainen öljy-yhtiö on mukana useimmissa ruotsalaispankkien tarjoamissa rahastoissa. Kiinalaista öljy-yhtiöistä syytetään ihmioikeuksien rikkomisesta ja ympäristön saastuttamisesta Myanmarissa.

Ulkomaat
Cnooc:n talouspäällikkö Yang Hua Hongkongissa 2006.
Paul Hilton / EPA

China National Offshore Oil Corporation, CNOOC, on yksi Kiinan suurimmista öljy-yhtiöistä. Se hyödyntää ja etsii raakaöljyä ja luonnonkaasua Kiinan rannikon läheisyydessä.

Neljällä suurella ruotsalaispankilla on oma Kiinarahastonsa, joihon CNOOC-yhtiökin kuuluu. Näitä pankkeja ovat Swedbank, SEB, Handelsbanken ja Nordea, kertoo Ruotsin televisio, SVT. Myös eläkevakuutusyhtiöillä Folksamilla ja AMF:lla on Kiinarahastot. Osa pankeista sanoo, ettei niillä ole tietoa kiinalaista öljy-yhtiötä vastaan esitetystä arvostelusta.

Tuhoja Ramree-saarella

Arakan Oil Watch -järjestö sanoo, että kiinalaiset yritykset ovat yhteistyössä Myanmarin sotilashallinnon kanssa takavarikoineet viljelymaata ja tuhonneet ihmisten elinmahdollisuudet saastuttamalla maat ja vesistöt etsiessään öljyä Kiinalle. Järjestön mukaan kiinalainen CNOOC-yhtiö etsinyt öljyä Myanmarin edustalla sijaitsevalla Ramree-saarella vuodesta 2005 lähtien.

Järjestö kertoo, että paikalliset asukkaat ajettiin mailtaan ilman varoitusta. He jäivät ilman elinkeinoa ja omaisuutta. Kyläläiset hyökkäsivät kaksi vuotta sitten kiinalaisyhtiön porausalueelle. Sitä seuranneensa ratsiassa Myanmarin armeija ajoi 70 paikallista asukasta alueelta. Osa heistä joutui pakenemaan Thaimaahan ja Malesiaan.

Lähteet: YLE Uutiset