Tutkimus: Nuuskaaminen on tupakointia turvallisempaa

Nuuskaaminen on vähemmän vaarallista kuin tupakointi. Lisäksi nuuskaamiseen liitetyt syöpäriskit eivät välttämättä ole niin suuria kuin on ajateltu. Ruotsalaistyyppinen nuuska ei mahdollisesti lisää syöpien riskiä lainkaan tai hyvin vähän, tuore meta-analyysitutkimus väittää.

terveys
Nuuskatyynyjä rasiassa.
Yle

Usein nuuskaaminen on liitetty suunielun syöpien riskiin, mutta tällainen yhteys löytyi lähinnä ennen vuotta 1990 tehdyistä yhdysvaltalaistutkimuksista, joissa ei huomioitu alkoholin mahdollisia syöpävaikutuksia. Eturauhassyövän suhteen tulokset olivat epäselvempiä. Ruotsissa tehdyissä tutkimuksissa nuuska ei lisännyt myöskään muiden syöpien vaaraa.

Analyysiin kelpuutettiin 89 nuuskatutkimusta, joista 18 oli ruotsalaisia ja loput yhdysvaltalaisia. Tupakoinnin vaikutus huomioitiin joka toisessa tutkimuksessa. Nuuska on kielletty EU-maissa Ruotsia mukaan lukematta.

Tutkijat laskivat, että vuonna 2005 noin 142 000 yhdysvaltalaismiestä kuoli syöpiin, joiden tiedetään liittyvän tupakointiin. Näistä 100 000 aiheutui suoraan tupakoinnista. Jos kaikki tupakoitsijat olisivat käyttäneet savukkeiden sijaan nuuskaa, kuolleita olisi ollut vain 1 100, tutkijat arvioivat BMC Medicine -lehdessä.

Monet asiantuntijat uskovat, että vaikka nuuskaan liittyisi pieni syöpäriski, savukkeiden vaihtaminen nuuskaan vähentäisi huomattavasti tupakkatuotteista aiheutuvia terveyshaittoja. Paras tapa hoitaa terveyttään on kuitenkin välttää kaikkia tupakkatuotteita.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim