Blu-ray-soittimet eivät mene kaupaksi

Elokuvien teknistä laatua terävöittävien blu-ray-soittimien myynti on Suomessa vielä vähäistä. Myös videovuokraamot ovat ryhtyneet jarruttamaan teräväpiirtotekniikkaa hyödyntävien elokuvien hankintaa perinteisiä dvd-elokuvia pienemmän kysynnän vuoksi.

Kotimaa
Blu-Ray-logo.
AP Graphics Bank

Blu-ray-levy on perinteistä dvd:tä tehokkaampi siksi, että sille voidaan tallentaa moninkertainen määrä tietoa. Sen myötä esimerkiksi elokuvien äänen ja kuvan laatu paranee. Blu-ray -levy toimii kuitenkin vain vastaavassa soittimessa, eivätkä perinteisten dvd-laitteiden omistajat voi sen hienouksia hyödyntää. Laatueduista huolimatta soittimien myynti ei ole lähtenyt toivottuun kasvuun.

- Odotimme, että niistä olisi tullut isompikin kaupallinen tuote kuin mitä niistä tähän päivään mennessä on tullut, sanoo Kodintekniikkaliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lounatvuori.

Mustan Pörssin myymäläpäällikkö Tuomas Rytkönen on havainnut, että teräväpiirtosoittimet eivät ole saavuttaneet huippusuosiotaan. Hän toimii Espoossa kauppakeskus Sellossa.

- Blu-ray -soittimia menee tasaisesti, mutta ne eivät ole iso juttu vielä. Ihmiset eivät ehkä ole oppineet tai ymmärtäneet, että ne tarkoittavat teräväpiirtosisältöä.

Videovuokraamot hidastelevat

Kun soittimet eivät käy kaupaksi, myöskään blu-ray-levyformaatille tallennetut elokuvat eivät liiku vuokramarkkinoilla kiitettävästi.

- Nostimme vuoden alusta kopiomääriämme, mutta enää emme lisää kovinkaan merkittävästi. Suurimpana syynä siihen on se, että laitekanta on vielä kuitenkin niin vähäistä. Emme siis ole nähneet järkeväksi lisätä tarjontaa, koska blu- ray-soittimen hinta on vielä suht korkea, Makuuni-vuokraamojen hallituksen puheenjohtaja Hans Ehnroth toteaa.

Korkea hinta onkin suurin syy, miksi suomalaiset vielä odottavat soittimen hankintaa. Tätä mieltä on myös espoolainen Samiseppo Aarnikoivu.

- Olen kyllä kiinnostunut siitä mutta en vielä ole hankkinut itselleni asti. Eniten ostoa on hidastanut hinta. Se ei ehkä ole vielä ihan massamarkkinalaatua. Lisäksi tallenteiden hinnat ovat vielä hieman korkealla. Nehän ovat tuplahintaisia tavalliseen dvd-levyyn verrattuna.

Teräväpiirtotekniikkaa hyödyntävät televisiot ovat puolestaan löytäneet suomalaisostajat. Hyvää myyntiä on vauhdittanut muun muassa reipas hintakilpailu.

Kaupan ala toivoo samaa myös blu-ray -soittimien kohtalolta ja odottaa niiden myynnin nousevan kasvuun jo tämän vuoden joulumarkkinoilla.

Lähteet: YLE Uutiset / Hanna Kinnunen