1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rotavirus

Rotavirusrokote on ollut menestys

Rokote rotavirusta vastaan on osoittautunut hyvin tehokkaaksi. Kainuussa kaikki vastasyntyneet ovat saaneet rokotteen rotavirusta vastaan viime vuoden alusta lähtien.

Kuva: YLE

Kokeilu on ollut menestys, iloitsee lastentautien ylilääkäri Pertti Varimo Kainuun keskussairaalasta.

- 1.1.2008 - 14.5.2009 välisenä aikana ainutkaan lapsi, joka oli saanut tämän rotavirusrokotteen, ei sairastunut rotaviruksen aiheuttamaan ripulitautiin. Samanaikaisesti Kainuussa oli rotavirusta toiseksi eniten yhdeksään vuoteen, eli painetta sairastua oli kyllä. Rokote osoittautui siis erinomaiseksi.

Varimo halusi Kainuun mukaan rokotekokeiluun, sillä asiasta ei ollut lainkaan kotimaista tutkimustietoa. Ulkomailta rotavirusrokotteesta oli jo hyviä kokemuksia, ja Kainuun kokeilu on tuonut vahvistuksen asiaan. Rotavirusrokotetta on kokeiltu myöhemmin myös pienemmässä väestöpohjassa muunmuassa Viitasaarella, mutta Kainuun koerokotus on ollut maan ensimmäinen ja suurin.

- Rokottamisesta on laajaa hyötyä, vaikka tauti ei hengenvaarallinen olekaan. Kun pikkuinen sairastuu, tarkoittaa se että vähintään toinen vanhemmista joutuu olemaan pois töistä, ja se maksaa yhteiskunnalle rahaa. Lisäksi taudin pahimmassa vaiheessa ripulin roiske on melkoinen, eli siltä välttyminen on toki myös mukavuustekijä, Varimo sanoo.