Renessanssin aikamatkailija linnassa

Turun linnan tiloissa on kesän ajan ensimmäistä kertaa erillinen taidenäyttely. Turkulaisen taidemaalarin Hanna Variksen Aikamatkailija tuo tuulahduksen renessanssia keskiaikaiseen vierastupaan. Freskomaiset maalaukset hehkuvat värejä ja hohtavat kultaa.

renessanssi
YLE / Heli Venho

Innoituksen Aikamatkailija -näyttelyyn Hanna Varis on saanut italialaisesta renessanssin kuvataiteesta . Hän kertoo ensimmäistä kertaa haltioituneensa renessanssin taiteesta käydessään hieman yli kaksikymppisenä Italian Assisissa.

- Siellä Giotton freskot tekivät lähtemättömän vaikutuksen, ja sen jälkeen olen aika ajoin käynyt Italiassa tankkaamssa voimaa vanhoista freskoista. Myös Firenze on ollut vahva inspiraation lähde, toteaa Varis.

Freskoja nykymetodilla

Varis kertoo, että ollessaan mukana kansainvälisessä yliopistossa, jossa teemana oli renessanssi, hän yht´äkkiä keksi että miksei voisi itsekin maalata freskoja.

Turun linnassa esillä olevien maalausten freskomaisen hehkun Varis kertoo saaneensa aikaan käyttämällä guassi-, kuivapastelli- ja temperavärejä sekä erikoista pehmeäpintaista paperia. Hän ei myöskään säästele lehtikullan käytössä.

Menneisyys kohtaa nykypäivän

Maalausten teemana on itäisen bysantin ja lännen kulttuurien kohtaaminen ja renessanssin tulo pohjoiseen viileyteen ja harmauteen.

Varis, kertoo, että kuvien tarinat ovat paitsi kuvausta renessanssin ajasta myös tarinaa omasta aikamatkasta ja siitä miten tätä päivää voi peilata renessanssin kuvamaailman kautta, ja toisaalta siitä, kuinka menneisyys tuo ideoita tähän päivään.

- Töitteni historialliset henkilöt ovat useimmiten tuttujani ja ystäviöni, jotka olen sijoittanut historialliseen kehykseen. Monet kuvat kertovat myös tarisoita omista aikamatkoistani, sanoo Hanna Varis. Hän lupaa oll elokuun aikana joinakin päivinä paikalla näyttelyssään kertomassa töittensä tarinoita.

Omassa ympäristössä

Aikamatkailija -näyttely sopii hyvin juuri Turun linnan keskiaikaisiin suojiin, koska juuri täältä kautta renessanssi aikoinaan tuli Suomeen. Hanna Varis sanookin olevansa iloinen ja tyytyväinen saatuaan ainutlaatuisen mahdollisuuden järjestää näyttelynsä linnassa.

Elokuun loppuun asti avoinna olevan näyttelyn töitä on nähtävillä myös Hanna Variksen nettisivuilla. Parhaimmillaan maalaukset kuitenkin ovat nähtyinä linnan vierastuvassa.

Aikamatkailija -näyttely Turun linnassa on avoinna 30.8.2009 saakka linnan aukioloaikoina.

Lähteet: YLE Turku