Traktoritarinoita: Matin ja Kimmon Zetorit

Vuonna 1954 Marilyn Monroe nai Joe DiMaggion, Suomessa kahvi vapautui säännöstelystä, Paasikivi nimitti Kekkosen viidennen hallituksen ja romaani Tuntematon sotilas julkaistiin. Vuonna 1955 Albert Einstein kuoli, Sibelius täytti 90, Suomesta tuli YK:n jäsen ja Hattulan VPK:lle valmistui ajanmukainen paloasema palotorneineen. Näinä vuosina valmistuivat Tsekkoslovakiassa Brnon traktoritehtaalla mallin 25 A Zetorit, jotka ovat vieneet kahden miehen sydämet Hattulassa.

Zetor (Traktori)
Matti Virta Zetorilla ja Kimmo Viitaniemi vieressä
Matti Virta Zetorilla ja Kimmo Viitaniemi vieressäYLE / Nina Keski-Korpela

Matti Virta ja Kimmo Viitaniemi ovat saaneet pahan viruksen. Tauti ilmenee etenkin noin viisikymppisillä toiminnan miehillä, joilla on vapaa-aikaa ja asennustaitoja. Kerran tartunnan saanut tuskin paranee, mutta hoitona oireita lievittämään voi käyttää tsekkiläisvalmisteista maataloustyökonetta.

Kyse on tietysti zetorismista, Zetor-merkkisten traktorien hankinta- entisöinti- ja ajokuumeesta. Sairastuneilla on taipumusta kerääntyä yhteen: Zetor-kerhoja on perustettu useita ympäri Suomea ja epävirallisia porukoita löytyy vielä lisäksi, yksi niistä Hattulasta.

Viiden yrittäjämiehen poppoo on nähty kiertämässä maata Zetoreillaan ja sakilla onkin hallussaan kaikkiaan yhdeksän Zetoria. Pisin reissu suuntautui toissa kesänä Kangasniemelle, vajaat 300 kilometriä sivu. Mukana kulkee puolijoukkueteltta ja peräkärrysauna.

Tauti on siis päässyt pahaksi, mutta Viitaniemen mukaan zetorismi toimii irtiottona arjesta ja terapiana, mukavana yhdessäolona tapahtumissa. Hänen Zetor 25 A:nsa on vuodelta 1954 ja sillä ajetaan, ajetaan ja ajetaan...

Käy ja kukkuu

Matti haaveili tällaisesta traktorista jo pikkupoikana ja nyt se on sitten rekisteröity, talven entisöintityön jälkeen. 25-heppainen traktori kulkee suunnilleen 40–50 kilometriä tunnissa. Tämä vuoden 1955 yksilö vietti kolmisenkymmentä vuotta puun alla ja se löytyi Heinolasta täysin mätänä. Remontti ja hankinta kustansi kaikkiaan kuutisentuhatta euroa, arvelee Virta.

"Setori" on mainettaan parempi tasauspyörästön lukkoineen ja hydraulisine nostolaitteineen. Vanhat isännät muistelevat omiaan tavatessa ja harva niitä haukkuu, kertoo Viitaniemi. Näitä on tuotu noin 8 500 Suomeen, kun tuonti ei ollut säännösteltyä, Viitaniemi sanoo.

– 80-luvulla näitä sai jaloviinapullolla ja kahvipaketilla, mutta nyt on enemmän ottajia kuin myyjiä, hän kertoo.

Virta päälle, vähän kaasua ja siitä Virran Zetka lähtee hyrräämään, tunnusomaisella käyntiäänellään. Vaikeinta oli moottoriremontti, joka piti tehdä kolmeen kertaan. Myyntihinta?

– Ei ole myytävänä. Kun ei saa uusia, niin mitä niitä myy, kuuluu Virran vastaus, joka ei yllätä.

Lähteet: YLE Häme / Nina Keski-Korpela