Kiinteistöveropäätökset ovat matkalla

Valtaosa kiinteistön omistajista saa päätöksen vuoden 2009 kiinteistöverotuksesta elokuun ensimmäisellä viikolla. Varsinais-Suomessa postitetaan noin 170 000 kiinteistöverolippua.

kiinteistövero
Turun verotoimisto
Reiluksi ja oiekidenmukaiseksi koettu verotus ja yhteiskunta lisäävät luottamusta tuntemattomiin kanssaihmisiin.YLE / Soila Lindholm

Noin 65 prosenttia Varsinais-Suomen kiinteistöistä on sellaisia, joissa vero jää alle 170 euron. Alle 170 euron kiinteistövero maksetaan kerralla ensimmäisenä eräpäivänä ja sitä suurempi vero kahdessa erässä. Kiinteistöveron eräpäivät ovat 16.9. ja 3.11.2009.

Kiinteistöveroa ei määrätä, jos vero on alle 17 euroa. Näitä kiinteistön omistajia on Varsinais-Suomessa vajaat 8 prosenttia.

Kiinteistöveron suuruuteen vaikuttavat mm. rakennuksen käyttötarkoitus, tontin ja rakennuksen pinta-alat, valmistumisvuosi ja neliöhinta. Verotuspäätökseen merkityt tiedot kannattaa tarkistaa, jos rakennuksen käyttötarkoitus on muuttunut, rakennukseen on tehty peruskorjausta tai on rakennettu uutta. Korjauspyyntö on hyvä tehdä viimeistään elokuun puoliväliin mennessä. Tällöin uuden korjatun verotuspäätöksen ehtii saada vielä ennen ensimmäistä eräpäivää.

Alustavan arvion mukaan vuoden 2009 kiinteistöveron tuotto Varsinais-Suomen kunnille on noin 74 miljoonaa euroa. Tämä on 6,7 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Maakunnan 28 kunnasta kiinteistöveroprosenttiaan ovat nostaneet Marttila, Masku, Naantali, Nousiainen, Tarvasjoki ja Pöytyä.

Lähteet: YLE Turku