Sahdinvalmistuksen SM-kisat Kankaanpäässä

Kankaanpäässä tulevana viikonloppuna järjestettäviin Sahdinvalmistuksen SM-kisoihin saapuu reilut 30 harrastajaa. Kisan järjestävät Suomen Sahtiseura ja vuoden 2008 lopulla perustettu Kankaanpään Sahtiseura yhteistyössä Kankaanpään kaupungin kanssa.

sahti
Sahtimestarin hattu
Media Cerevisia Oy / Heikki Kähkönen

Lauantaina Kankaanpään kauppatorille kokoontuu perinteisen sahdinvalmistuksen taitajia. Kankaanpään SM-mittelössä ovat mukana pitäjäkohtaisissa karsinnoissa parhaiten sijoittuneet sahdit. Paikallisten pitäjäkarsintojen perusteella kilpailuun on tulossa 34 sahtia ja niiden valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta Suomea. Kisassa satakuntalaisen sahdin kunniaa puolustavat kilpailijat Honkajoelta, Kankaanpäästä, Merikarvialta, Raumalta, Jämijärveltä, Siikaisista ja Porista.

Voittajalle sahtimestarin hattu

Voittajasahdin valitsee arvosteluraati, jonka jäseneksi kutsutaan edustaja kustakin loppukilpailuun osallistuvasta pitäjästä. Sahtien arviointi tapahtuu aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä arviot sahdin ulkoisesta laadusta, väristä ja tuoksusta.

Voittaja saa SM-tittelin ohella kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa sekä muina palkintoina tuohisen sahtimestarin hatun ja säkillisen sahtimallasta. Kisassa viime vuoden Suomen mestaruutta puolustaa Marjo-Kaisa Piironen Kirkkonummelta.

Sahdin salat

Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka teossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa. Sahdilla on hyvin tunnusomainen banaania muistuttava maku. Olueen kuuluvaa humalaa sahdissa käytetään joko vähän tai ei lainkaan.

Maltaita käytetään sahdinvalmistuksessa enemmän kuin oluenvalmistuksessa. Yhdestä mallaskilosta saadaan noin 2,5 litraa valmista sahtia, kun taas olutta saadaan mallaskilosta kuusi litraa. Sahdin värisävyt vaihtelevat käytettyjen raaka-aineiden mukaan aina kellertävästä syvän ruskeaan saakka. Valmiissa tuotteessa on hiilihappoja hyvin niukasti.

Sahti on tyypillinen tuoreolut, joka säilyy vain 1-2 viikkoa valmistuspäivästä. Teollisesti valmistettu sahti säilyy kotitekoisia jonkin verran kauemmin. Sahti pitää säilyttää kylmänä ja valolta suojattuna.

Sahtireseptejä on runsaasti. Joissakin siihen käytetään esimerkiksi kaurajauhoja ja mallastamatonta viljaa. Sahdilla on EU:n APT-nimisuoja. Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat olleet Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Maailmalla suomalaisen sahdin mainetta on nostanut kirjoissaan maailman tunnetuin olutasiantuntija Michael Jackson.

Lähteet: YLE Satakunta