Hyppää sisältöön

Rapujen valmistus onnistuu jokaiselta

Rapusaaliista on tänä vuonna tulossa erittäin hyvä ja rapujen hinnat ovat pudonneet viime vuodesta roimasti. Saksiniekat eivät ole siis enää ainoastaan herrojen herkkua.

Kuva: YLE / Joni Tammela

Nyt olisi erinomainen aika viettää rapujuhlia: rapuja on hyvin saatavilla ja rapujen valmistaminen onnistuu kaikilta.

Helppoja valmistettavia

Ravintola Pöllöwaarin keittiömestari Jukka Kyllönen kertoo, että rapujen perinteinen valmistusmenetelmä, keittäminen suolavedessä, on hyvin yksinkertaisia.

- Rapujen valmistaminen on hyvin helppoa. Tarvitaan vain vähän kärsivällisyyttä siinä, että jäähdytetään ne kunnolla. Ravut keitetään elävältä. Suolaa laitetaan litralle noin 35-40 grammaa, hiukan maun mukaan ja sen mukaan, kuinka kauan niiden annetaan marinoitua siinä suolavedessä. Kiehutetaan vesi, 35 grammaa suolaa litraa kohti, yksi sokeripala, nippu kruunutilliä ja ravut elävänä sinne kiehumaan.

- Kun vesi alkaa kiehumaan, niin 4-5 minuuttia annetaan hiljalleen kiehua siellä vedessä. Sen jälkeen siirretään kattila hellalta ja annetaan rapujen jäähtyä siinä omassa liemessä, jolloin ne myöskin maustuu. Annetaan sitten jäähtyä, mieluiten yön yli. Tunti, pari ennen syömistä nostetaan ravut reikäkauhalla valumaan. Ravut tarjotaan paahtoleivän ja tillihakkeluksen kanssa, voin kera.

Perinteinen tapa paras

Joissakin uusissa ruokaohjeissa neuvotaan valmistamaan rapuja uunissa kastikkeen kera. Keittiömestari Jukka Kyllönen arvostaa ravun omaa makua ja pitää perinteistä valmistustapaa parempana.

- Suomalainen jokirapu on niin hieno tuote, että en lähtisi sitä millään tavalla ruoaksi valmistamaan. Se on myöskin hirvittävän arvokas, hieno raaka-aine. Minun mielestä ravun oman hennon maun kruunaa tilli ja suola.

Juomaa ja rituaaleja

Tärkeä osa onnistunutta rapunautintoa on myös oikeanlainen ruokajuoma.

- Rapujen kanssa nautitaan raikkaita mineraalisia viinejä eli australialainen Riesling ja Uuden-Seelannin Sauvignon blanc ja tietysti perinteiset ranskalaiset Alsace rieslingit on hyviä äyriäisviinejä. Ne ovat sellaisia trendikkäitä viinejä, joita tällä hetkellä eniten rapujen kanssa nautitaan, opastaa Kyllönen

Rapujuhliin kuuluu perinteisesti erinäisiä rituaaleja.

- Juomalaulut on semmoset, mitä yleensä harrastetaan: lyhyet ja reippaat. Rapuetikettiin kuuluu, että sidotaan kauluri kaverille ja ehkä koristellaan kuistia lampuilla ja kynttilöillä. Rapujuhlat on kyllä todella hyvä tapa viettää iltaa.

.
.