1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Vanhuusiän dementiariski osataan arvioida

Vanhuksen dementiariskin voi arvioida suhteellisen tarkasti hänen terveydentilansa perusteella, arvioivat Kalifornian yliopiston tutkijat. Heidän kehittämänsä riskipisteytys ennusti dementian kehittymisen melko tarkasti.

Terveys
Kolme rollaattoria rivissä sohvan edessä.
YLE

Pisteiden perusteella pieneen riskiin luokitelluista sairastui vain yksi 25:stä, kohtalaiseen riskiin luokitelluista runsas viidennes ja suuressa riskissä olleista yli puolet.

Korkeasti iästä sai 1–2 pistettä, kognitiivisten kykyjen heikentymisestä 2–4 ja alipainoisuudesta 2 pistettä. Dementialle altistavista geenimuodoista, magneettikuvauksessa havaituista aivojen valkean aineen muutoksista, nestekammioiden laajentumisesta, valtimoiden sisäpintojen paksuuntumisesta, ohitusleikkauksesta, kävelyn ja motoristen taitojen hidastumisesta ja täysraittiudesta kaikista sai yhden pisteen. 0–3 pistettä tiesi pientä dementiariskiä, 4–7 kohtalaista ja yli 8 pistettä suurta riskiä.

Vastaavaa pisteytystä ei ole ennen kehitetty vanhusten dementiariskin arviointiin. Pisteytys voi auttaa ennakoimaan dementian alkamista. Tulevaisuudessa se saattaa myös auttaa dementian hoidossa.

Tutkimukseen osallistui 3 400 keskimäärin 76-vuotiasta miestä ja naista, joista vajaat 500 eli 14 % sairastui dementiaan kuusivuotisen seurannan aikana.

Tulokset julkaisi Neurology-lehti.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim