Suomalaisten kengännumero suurenee

Suomalaisten keskimääräinen kengänkoko on viime vuosina muuttunut suuremmaksi sitä mukaa, kun jalkojen koko on kasvanut. Kenkäkaupoista kysellään jatkuvasti jopa paria kokoa aiempaa suurempia kenkiä. Kauppojen mukaan teollisuus on kohtuullisen hyvin lähtenyt vastaamaan tarpeeseen.

Kotimaa
Nainen tutkii punaista korkokenkää kaupassa.
YLE

Suomalaisten jalkoja ei ole liiemmin koskaan typistelty, ja se näkyy. Kenkäkaupoista kysellään jatkuvasti isompia kengänkokoja. Yli kaksikymmentä vuotta kenkiä myynyt K-kengän myymälävastaava Tarja Kokkonen Helsingin Kampista kertoo, että suurempia kenkiä on kyselty jo kymmenen viime vuoden ajan.

- Joudumme painottamaan lajitelmissa isompia kokoja. Naiset toivovat jopa 43:n kokoisia kenkiä ja miehille pitää varata jopa 47:n koon kenkiä, Kokkonen kertoo.

Jalkojen kasvua ei ole Suomessa erityisesti tutkittu, mutta Helsingin yliopiston väestötieteen yliopistonlehtori Karri Silventoinen sanoo, että on hyvin luonnollista, että jalat ovat kasvaneet yhtäaikaa väestön keskipituuden kanssa. Ihmiset ovat tänä päivänä kookkaampia kuin ennen.

Silventoisen mukaan keskeinen syy on yksinkertaisesti elintason kasvu.

- Ravitsemus on parantunut huomattavasti parinkinkymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen. Ja toinen syy, mikä on voinut vaikuttaa, on yleinen hygieniatason paraneminen. Lapset eivät enää sairastele entiseen tapaan, Silventoinen listaa.

Ulkomailla ymmärretty suuret suomalaiskoot

Tulevaisuudessa tyttäret voivat kuitenkin nykyistä suuremmalla todennäköisyydellä periä äidin vanhat tanssikengät, sillä Silventoinen ei usko, että ihmisen jalka nykyisestään enää kasvaa. Perittäviä suurten kokojen tanssiaiskenkiä onkin jo ilmestynyt kauppoihin.

Kokkosen mukaan ulkomaalaiset kengänvalmistajatkin ovat kuunnelleet suomalaisten toiveita suurista kengistä.

- Olemme saaneet hyviä yhteistyökumppaneita, joille on pystytty esittämään toiveita. Mallistoja on pystytty näin rakentamaan, Kokkonen sanoo.

Tuhkimotarina kääntyneekin vielä Suomessa päälaelleen, sillä isokenkäisyys näyttää olevan suomalaisille paljon luonteenomaisempi ylpeyden aihe kuin pienet jalat.

Näin on ainakin 17-vuotiaalle Jaana Zamorinille, jonka kenkä on numeroa 41.

- Minun mielestäni 41 on parempi kuin joku 37. Pidän isoja jalkojani positiivisena asiana, Zamorin sanoo.

Lähteet: Reeta Salminen / YLE Uutiset