Kommentoi: Ulkonäkö ohjaa naisten urakehitystä

Kirjailija Sofi Oksanen kommentoi Iltalehdessä, ettei liian kaunis nainen voi olla uskottava presidentti. Toisaalta ruma ulkonäkökin on este uralle. Tutkimusten mukaan kauniit ja hoikat saavat paremmin töitä.

Rosa Meriläinen
YLE / Jyrki Lyytikkä

Kolumnisti ja tietokirjailija Rosa Meriläinen sai kansanedustajana tottua ulkonäkönsä seuraamiseen. Pahin kohu syntyi "roiskeläppähameesta", jonka helman mitta ei kaikkia miellyttänyt.

Meriläisen mukaan ulkonäöstä irtaantuminen on naisille vaikeaa. Menestyneidenkin poliitikkojen jakkupukuja ja käsilaukkuja kuvailllaan lehtien palstoilla, vaikka kiinnostavampia voisivat olla poliitikkojen mielipiteet.

- Viihdemedialla on kuitenkin viihdemedian tavat, Merilälinen kommentoi.

Toisaalta miellyttävä ulkonäkö myuös auttaa politiikassa. Ihmisten pinnallisuus ja nopeiden arvoiden tekeminen ulkonäön perusteella on tavallista. Osa äänestäjistä antaa tietoisesti kannatuksensa vain kauniille ihmisille.

Suomalainen kulttuuri on tottunut mieltämään kauneuden ja bimbomaisen käytöksen kulkevan käsi kädessä. Kauniin naisen eteneminen voi tyssätä myös siksi, että naiset ovat kateellisia toisilleen. Miehet puolestaan saattavat hämmentyä hyvännököisen naisen seurassa niin, että keskustelun sisältö menee ohi korvien, Meriläinen pohtii.

Vaikka ulkonäköpaineet ovat perinteisesti ollett naisten ongelma, miestenkin ulkoista olemusta tarkkaillaan entistä enemmän. Naismaiset miehet tulevat helposti ylikävellyiksi ja pitkät miehet menestyvät paremmin, Meriläinen summaa.