Hyppää sisältöön

Kesämökkiläiset lintsaavat lajittelussa

Kesämökkiläiset ovat usein huonoja jätteiden lajittelijoita. Tietämättömyys ja välinpitämättömyys voivat aiheuttaa jäteyhtiölle isoja ongelmia.

Pia Grankvist Ekoroskllta tarkastaa mökkiläisten jätepistettä Pietarsaaressa. Kuva: Aki Kopsala / YLE

Kun Ekoroskin tiedottaja Pia Grankvist raottaa mökkiläisten suosimalla jätepisteellä roskiksen kantta, näky paljastaa yleisiä lajitteluvirheitä.

- Jäteastiaan on laitettu irrallaan omaan keräysastiaansa kuuluvaa paperia, moni roskapussi on myös sitomatta. Jätteet leviävät aukinaisista pusseista kuljetusautoon ja Ekoroskin jätteidenkäsittelyasemalle.

Jätepisteisiin jätetyt pahvit ja muut sinne kuulumattomat romut täyttävät astiat pian, jolloin myös alueen ympäristö on pian jätteiden peitossa.

- Sukelluspukuja ja hetekoita, saunankiukaita, grillejä, kesäkalusteita, vaatteita... Tänne tuodaan paljon hyötykäyttöasemallille kuuluvaa romua, harmittelee Grankvist.

Ongelmallisia jäteasemia on noin viidennes, arvioi Grankvist.

Kalaverkko sumputtaa koko laitoksen

Ekoroskin kesäisin vastaanottama jäte on selkeästi huonommin lajiteltua kuin talvella. Vaikka jäte kulkee usean tarkastuspisteen läpi, ikäviä yllätyksiä sattuu. Kalaverkko saattaa esimerkiksi pysäyttää laitoksen toiminnan useiksi tunneiksi.

- Kunnalliset jäteyhtiöthän toimivat omakustannusperiaatteella, me emme voi rahastaa asiakkaita. Sen takia niin kaikki ongelmat näkyvät ennemmin tai myöhemmin jätemaksuissa.

Ekoroskin alueella on noin 8 000 kesämökkiä, osa kesänviettäjistä tulee muualta Suomesta, jolloin mustien ja valkoisten pussien järjestelmä ei ole niin tuttu. Osa mökkeilijöistä on muuten vain heittänyt kesävaihteen päälle.

Mökkiläisten tavoittaminen vaikeaa

Etenkin muualta tulevien mökkiläisten valistaminen on ongelmallista. Ekorosk lähettää kierrätystietoa laskujen mukana, mutta talvella postista kilahtanut tiedote on usein vaipunut kesällä unhoon.

Ekorosk tehostaakin nyt kesämökkiläisille suunnattua tiedottamista. Ekorosk tuo lajittelutietoutta kahvitarjoilun kera kesämökkikeskittymien läheisyydessä sijaitseville hyötykäyttöasemille. Tiistaina mökkiläisten asemapäivää vietetään Luodossa ja lauantaina Pietarsaaressa.

Ensi vuonna Ekorosk asentaa kesäjätepisteisiin opasteet, joissa neuvotaan lähin hyötykäyttöasema.