1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhoja valokuvia tallennetaan jälkipolville Maaningalla

Maaningalla on käynnissä vanhojen valokuvien arkistointiprojekti. Paikkakuntalaisen Veli Nykäsen kokoama digitaalinen valokuva-arkisto esittelee kunnan vaiheita aina 1800-luvun loppupuolelta nykypäivään.

Kotimaan uutiset
Ilmakuva Maaningan kirkonkylästä 1930-luvulla.Veikko Inkinen

Veli Nykäsen eläkepäivät ovat kuluneet pitkälti sukututkimuksen parissa. Selvitystyön lomassa syntyi keväällä idea Maaningan historiasta kertovien valokuvien digitaaliseen arkistoimiseen.

Pääosin paikallisen Maaninka-seuran ja myös yksityisten ihmisten kokoelmista lainattuja kuvia on nyt tallessa jo lähemmäs kolmesataa.

- Kunnan arkistoissa ja myös yksityisillä on paljon kuvia. Johonkin ne voitaisiin ottaa talteen. Jos ne ovat tuolla kunnan viraston holvissa joissakin pahvilaatikoissa, niin silloinhan ne eivät ole kenenkään nähtävissä siellä. Näin nettisivuilta ne ovat sitten kenen hyvänsä saavutettavissa ja missä päin maailmaa tahansa, Nykänen kertoo.

Maaninkalaista elämänmenoa ja esimerkiksi maatalouden kehitystä jopa 1800-luvun lopulta asti luotaavat kuvat ovat jo nähtävissä internetissä googlen kuvapalvelun kautta. Myöhemmin syksyllä kuvat koottaneen yhteen paikkaan www.maaninka.info (siirryt toiseen palveluun) -sivuston alle.

Lisää kuvia kaivataan

Veli Nykänen kertoo, että uusia kuvia on haussa jatkuvasti.

- Minä hakisin mielelläni sellaisia kuvia, jossa on kerrottu maaninkalaisesta elämänmenosta eri puolilla pitäjää, omissa ammateissaan. Erityisesti toiveissa olisi kuvia siirtokarjalaisten elämänvaiheista silloin, kun he ovat tulleet Maaningalle sodan päätyttyä. Valitettavasti niitä kuvia on vain muutamia.

Vanhojen kuvien arkistoimisen lisäksi Veli Nykänen myös kuvaa aktiivisesti nykyistä Maaninkaa.

- Kun joku vanha kuva on otettu kylänraitilta, niin olen rinnalle hakenut myöskin kuvan, että miltä alue näyttää tänä päivänä.

- Hieman kuitenkin askarruttaa, kuinka kauan nuo kuvat tuolla nettiarkistoissa säilyvät, että voiko vielä 80 vuoden kuluttua näitä kuvia sitten seurata, Nykänen pohtii.

Lähteet: YLE Savo / Markku Malinen

Lue seuraavaksi