Metsäkonetehtaat jatkavat epävarmuudessa

Metsäkonetehtaiden vaikea taloustilanne jatkuu, eikä lähitulevaisuuskaan näytä nykyistä valoisammalta. Itäsuomalaisten metsäkonevalmistajien Ponssen, Keslan ja John Deeren tuotanto pysyy minimitasolla, ja henkilöstön lomautuksia jatketaan. Työpaikkoja on karsittu alueella jo satoja.

työkoneet
Työskentelyä Keslan Joensuun tehtaalla.
YLE / Ilari Papinniemi

Pohjoiskarjalaisen Keslan Joensuun tehtaalla tehdään työtä vaisussa tunnelmassa. Työtovereita on enää kolmasosa vuodentakaiseen verrattuna. Tänään kerrotut heikot talousluvut eivät mieltä ylennä.

- Meillähän on paljon semmoista nuorta porukkaa: on taloja hankittu ja perhettä perustettu. Heitähän se eniten kirpaisee, kuvailee luottamusmies Juha Lehikoinen.

- Lomautuksia joudutaan jatkamaan toistaiseksi. Lähitulevaisuudessa ei ole näkyvissä muutoksia eikä merkkejä paranemisesta, kertoo toimitusjohtaja Jari Nevalainen.

Kesla Oyj:llä on tuotantolaitokset Joensuun lisäksi Kesälahdella, Ilomantsissa ja Tohmajärvellä. Pietarissa toimiva markkinointia ja myyntiä tekevä tytäryhtiö ajetaan kokonaan alas, sanoo Nevalainen.

- Venäjä säilyy meille tärkeänä markkinana jatkossakin, mutta toiminnot hoidetaan Pietarin sijaan Joensuusta.

Kesla säilyttää tuotantolaitoksensa

Metsäkonealan hankalasta tilanteesta huolimatta ainakaan Kesla ei suunnittele minkään tuotantolaitoksensa sulkemista

- Ei tällaisia suunnitella eikä mietitä. Kyllä meillä kuitenkin on vahva usko tulevaisuuteen. On selvää, että on tultu jyrkästi alas, mutta maailma ei tähän kyllä pääty, vaan tulee hetki, jolloin kapasiteettia tarvitaan. Kapasiteetin sulkeminen olisi omaan jalkaan sahaamista, uskoo toimitusjohtaja Jari Nevalainen.

Vaikka metsäkonealan tulevaisuus on vielä hämärän peitossa, Keslasta arvioidaan ainakin vuoden 2010 ja 2011 pysyvän kohtuuheikkoina. Joensuun tehtaan työntekijäpuoli uskoo, että tämän enempää yhtiö ei enää voi säästää.

- Porukka on mennyt jo niin pieniin, että yksikkö ei enää voi pienetä. Alarajoilla ollaan henkilöstön suhteen, sanoo luottamusmies Juha Lehikoinen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Janne Ahjopalo