1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Itä-Lapin hillasuot pelastivat thaimaalaiset marjanpoimijat

Riitan Herkun vientipäällikkö Ben Strömstenin mukaan Savukosken, Saijan, Vuotungin ja Luusuan alueella hilloja keränneistä thaipoimijoista osa on jo nyt saanut matkakulunsa peitettyä. Strömstenin mukaan Lapissa marjasato on parempi kuin esimerkiksi Kainuussa.

Maanviljelijä Sukhrom Srisawat on yksi Thaimaasta Savukoskelle saapuneista marjanpoimijoista. Hän on kotoisin Nongbua lumphun provinssista. Kuva: YLE / Maija-Liisa Juntti

Kainuussa pelätään, että kannattamaton marjanpoiminta ei enää houkuttele thaipoimijoita Suomeen.

- Meillä ollaan oltu hyvässä asemassa. Thaimaalaiset marjanpoimijat ovat poimineet hillaa ja osa on jo saanut kerättyä sen verran paljon rahaa, että on saanut matkakulunsa peitettyä.

Strömstenin mukaan lähtökohdat ovat tänä vuonna olleet paremmat kuin viime vuonna, jolloin marjasato oli heikko.

Mustikka ja puolukka ratkaisevat

Kun hillasato on kerätty talteen thaimaalaiset marjanpoimijat rientävät mustikan keruuseen. Strömstenin mukaan Lapin mustikkasadon runsaus on vielä pääosin arvoitus, mutta odotukset ovat korkeammalla kuin viime vuonna.

Poimijoiden lompakkoa tosin voi keventää mustikasta maksettava hinta. Tänä vuonna mustikasta maksetaan poimijoille noin euron kilolta. Viime vuonna kilohinta oli 50 senttiä parempi. Riitan Herkussa uskotaan, että poimijat kompensoivat hinnanmenetyksen sillä, että sato on parempi.

- Määrällä pystyy korvaamaan alennettua hintaa, Strömsten toteaa.

Thaimaasta poimijoita Lappiin myös ensi vuonna

Vaikka maailmanlaajuinen talouskriisi syö myös marjanpoiminnan kannattavuutta Riitan Herkussa uskotaan, että ulkomaalaisia kannattaa tuoda jatkossakin Lapin metsiin. Viime vuonna yrityksen ostamista marjoista noin 90 prosenttia ostettiin ulkomaalaisilta poimijoilta.

- Marraskuussa aloitamme ensi kauden suunnittelun ja katsomme miten meni. En tältä istumalta usko, että ulkomaalaisia tulisi vähemmän kuin tänä vuonna. Uskon että tulijoita on sama määrä tai jopa enemmän, toteaa Ben Strömsten Riitan herkusta.