Anton-pojan tapaus nousi ykkösuutiseksi Venäjällä

Suomalais-venäläisen Anton-pojan kaappausdraama on kerännyt Venäjällä ennennäkemättömän mediahuomion. Se oli alkuviikosta pääuutinen käytännössä kaikilla maan päätelevisiokanavilla. Myös virallinen Venäjä on nostanut asian esiin vihjailemalla maiden suhteiden viilenemisestä, jos lapsikaappausjupakka "kehittyy negatiiviseen suuntaan".

Ulkomaat
Paavo Salonen lapsensa kanssa kiikkumassa.
Anton Salosen isä antaa pojalleen vauhtia kotipihan keinussa Kokemäellä.YLE

Venäjän pääuutiskanavilla on viikon alussa ollut tavallisuudesta poikkeava ykkösuutinen. Suuren maan suuren uutistarjonnan kärkeen on noussut suomalais-venäläisen Salosen perheen huoltajuusriita viisivuotiaasta Anton-pojasta.

Venäjän valtion ykköskanava nosti tapauksen maanantaina pääuutisekseen. Myös valtion kakkoskanavalla Rossiyalla ja kaupallisella NTV:llä tapaus jupakkaa käsiteltiin perusteellisesti.

Päätelevisiokanavat ovat lähettäneet uutisryhmiä Tampereelle, jossa Antonin äiti Rimma Salonen pidätettiin viime perjantaina.

Ykköskanava haastatteli jopa Rimma Salosen naapuria Moskovasta 600 kilometriä itään sijaitsevassa Nizhni Nocgorodin kaupungissa.

- Tänne tuli kaksi miestä, jotka raahasivat lapsen käsistä autoihin. Äiti vain huusi, että lasta viedään, Rimma Salosen naapuri Tatjana Kozakova kauhisteli televisioraportissa.

Myös venäläiset lehdet ovat jatkaneet teeman ruotimista. Asiasta ovat kirjoittaneet niin talouslehti Kommersant, hallituksen lehti Rossiiskaja Gazeta, viihdelehti Komsomolskaja Pravda kuin riippumattomat Nezavisimaja Gazeta ja Novie Izvestija.

Suomalaisdiplomaatti nostettu pääkonnaksi

Venäläisviestinten näkökulma on ollut vahvasti Rimma Salosen puolella. Antonin isää Paavo Salosta on lähes poikkeuksetta pidetty syyllisenä jupakkaan.

Paavo Salosen ohella roiston rooli on varattu myös Suomen Pietarin pääkonsulaatin virkailijalle Simo Pietiläiselle, joka salakuljetti Antonin ja tämän isän toukokuussa autonsa takakontissa Suomeen.

Jostain syystä venäläisviestimet ovat nostaneet kohun keskeiseksi kommentaattoriksi Helsingin yliopiston kohudosentti Johan Bäckmanin, jonka sanotaan edustavan "Rimma Salosen intressejä". Bäckmanin mukaan Salonen houkuteltiin Tampereelle lupauksella, etteivät viranomaiset koske häneen.

Suomessa Bäckman on tullut tunnetuksi lausunnoistaan, joissa hän on syyttänyt Viroa rasistiseksi apartheid-valtioksi.

Venäjä vihjaa suhteiden viilenemiseen

Myös virallinen Venäjä on nostanut jupakan esiin, kun Suomen Moskovan suurlähetystön kakkoshenkilö, ministeri Arja Makkonen kutsuttiin maanantaina Venäjän ulkoministeriöön puhutteluun.

Ministeriön nettisivuillaan julkaiseman lehdistötiedotteen mukaan Venäjän viranomaiset alleviivasivat, ettei maa hyväksy Rimma Salosen pidätystä ja matkustuskieltoa.

Ulkoministeriö toivoo, että tapaus ratkaistaan "hyvän naapuruuden hengessä".

Makkoselle myös kerrottiin, että mikä Rimma Salosen tapaus "kehittyy negatiiviseen suuntaan, se ei voi olla vaikuttamatta (Suomen ja Venäjän) kahdenvälisten suhteiden ilmapiiriin". Mitä tämä käytännössä voisi tarkoittaa, on hämärän peitossa.

Tapaus esiin korkeimmalla tasolla?

Antonin kaappausdraama saattaa pulpahtaa esiin vielä kaikkein korkeimmalla tasolla, kun presidentti Tarja Halonen matkaa ensi viikolla Mustanmeren rannalle Sotshiin tapaamaan venäläistä virkaveljeään Dmitri Medvedeviä.

Jupakkaa sivuttiin jo pääministeri Vladimir Putinin Helsingin vierailulla alkukesästä. Putin sanoi kuulleensa koko asiasta vasta lentokoneessa matkalla Suomeen.

Hän haukkui perusteellisesti suomalaisdiplomaatin, joka salakuljetti Antonin ja tämän isän Suomeen. Venäjän pääministerin mukaan näin toimivien ihmisten pitäisi mennä kirkkoon töihin.

Useita huoltajuusriitoja

Vaikeat huoltajuusriidat ovat olleet muutenkin tapetilla Venäjällä. Viime viikkoina maan tiedotusvälineissä on kohistu myös venäläis-ranskalaisesta ja venäläis-israelilaisesta lapsikaappausdraamasta.

Yleensä asetelma on se, että venäläinen nainen riitelee lapsestaan ulkomaalaisen miehen kanssa.

Tilannetta ei ainakaan helpota se, ettei Venäjä ole vieläkään liittynyt Haagin kansainväliseen lapsikaappausten ratkaisua säätelevään sopimukseen.

Lähteet: YLE Uutiset / Antero Eerola, Moskova