1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Korea vapauttaa siepatut journalistit

Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il on armahtanut Pohjois-Korean rajalla maaliskuussa siepatut toimittajat.

Ulkomaat
Amerikkalaistoimittajat Euna Lee ja Laura Ling työskentelevät Al Goren Current TV:lle.Reuters-TV

Kim Jong Il antoi tiistaina määräyksen, jonka mukaan viisi kuukautta vankeina olleet journalistit on vapautettava vielä presidentti Bill Clintonin vierailun aikana.

- Olemme ikionnellisia, kommentoivat toimittajien perheet tuoreeltaan journalistien vapauttamista vaativilla verkkosivuilla tiistaina.

Maan uutistoimiston mukaan Clinton ja hänen seurueensa lähtivät Pohjois-Koreasta tiistaiyönä Suomen aikaa. Vielä on epäselvää, kuuluvatko vapautetut toimittajat kyseiseen seurueeseen.

Pohjois-Korea pidätti Laura Lingin ja Euna Leen maaliskuussa Kiinan ja Pohjois-Korean rajalta. Amerikkalaistoimittajat olivat rajalla tekemässä juttua pohjoiskorealaisista pakolaisista ja naiskaupasta. Toimittajat tuomittiin kesäkuussa 12 vuodeksi pakkotyöhön.

- Toimittajien vapauttaminen on merkki Pohjois-Korean rauhaarakastavasta ja humanitaarisesta politiikasta, kertoo Pohjois-Korean uutistoimisto juhlavasti.

Pohjois-Koreaan yllätysvierailulle saapunut Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton tapasi tiistaina Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Ilin. Hän tapasi myös vankeina olleet amerikkalaistoimittajat.

Salamyhkäinen vierailu

Clintonin ja Kimin tapaamisesta Pohjois-Korean valtion vierastalossa ei ole annettu tarkkoja tietoja julkisuuteen. Pohjois-Korean tiedotusvälineiden mukaan keskustelivat kohteliaaasti ja "kertoivat laaja-alaisesti näkemyksistään". Clintonin kerrottiin myös välittäneen Pohjois-Korean johtajalle suullisen viestin Yhdysvaltain nykyiseltä presidentiltä, Barack Obamalta. Valkoinen talo on kuitenkin kiistänyt tämän tiedon.

Clintonin saapuessa maahan, häntä vastassa lentokentällä oli Pohjois-Korean pääneuvottelija maan ydinohjelmasta käydyissä neuvotteluissa Kim Kye Gwan. Clinton matkusti lentokoneella, jossa ei ollut valtiollisia tunnuksia.

Kyseessä oli Kim Jong Ilin ensimmäinen tapaaminen korkea-arvoisen länsimaisen johtajan kanssa.

Jännitys Pohjois-Korean niemimaalla on kiristynyt kuluvan vuoden aikana. Pohjois-Korea on lähtenyt kuuden valtion neuvotteluista, jotka koskevat sen ydinohjelman lopettamista. Se on myös käynnistänyt ydinlaitoksiaan, tehnyt ohjuskokeita ja ydinkokeen.

Clintonin on kerrottu lähteneen matkalle yksityishenkilönä. Matkan kuitenkin toivotaan kääntävän maiden suhteet paremmalle tolalle. Presidenttiaikanaan Clintonilla oli maiden välisistä erimielisyyksistä huolimatta kohtalaiset suhteet eristyneeseen kommunistivaltioon.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, DPA, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi