1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaliforniassa vankeja vapaaksi tilanpuutteen vuoksi

Yhdysvalloissa Kaliforniassa vankeja aletaan passittaa vapauteen liian täysistä vankiloista. Osavaltio kärsii talousvaikeuksista, eikä sillä ole varaa pitää ylisuurta määrää vankeja kaltereiden takana. Kahden vuoden aikana aiotaan vapauttaa 40 000 vankia.

Ulkomaat

Kalifornian vankilat pursuavat vangeista. Kaltereiden takana istuu tällä hetkellä 150 000 vankia, kun vankilatilat on alunperin suunniteltu 80 000 vangille.

Nykytilanteessa vankien terveydestä ei pystytä huolehtimaan riittävän hyvin. Tilanne on paikoin ollut niin heikko, ettei vankien perustuslaillisia oikeuksia ole kyetty turvaamaan. Asiaa selvittänyt työryhmä antoi osavaltiolle puolitoista kuukautta esittää, miten täpötäysistä vankiloista saadaan turvallisesti vähennettyä rikollisia.

Kalifornia on jo nyt lähettänyt 8 000 vankia muihin osavaltioihin. Lisäksi noin 10 000 tuomittua työskentelee eräänlaisessa yhdyskuntapalvelussa. Osavaltiossa on kaikkiaaan 33 täysi-ikäisille tarkoitettua vankilaa.

Kuvernööri Arnold Schwarzeneggerin johtama Kalifornia on talouskatastrofin partaalla. Osavaltiolla on valtava budjettivaje.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi