Minkälainen on täydellinen mökkeilijä?

Suomalaisten kesämökkien määrä kasvaa ja laatu paranee. Lamasta huolimatta suomalaisten keskimääräinen lomabudjetti on yhä suurempi, ja lukuisat kesämökkielämäntapaan ohjastavat kirjat tekevät kauppansa. Mutta minkälainen on täydellinen mökkeilijä?

Kuva: YLE / Arja Lento

Suomessa on noin 480 000 kesämökkiä. Vaikka suomalaiset hakevat mökkeilyllä edelleen luonnon rauhaa ja askeettisuutta, Tilastokeskuksen kesämökkibarometrin mukaan mökit ovat 90-prosenttisesti sähköistettyjä. Sisä-wc on sentään vain joka kuudennessa mökissä.

Kesämökkibarometrista ilmenee myös, että suomalaiset käyttävät vapaa-ajan asumiseen vuosittain noin 4,5 miljardia euroa – summa on kasvanut miljardilla vuodesta 2003. Urbanisoitumisesta huolimatta kesämökin käyttö näyttää lisääntyneen entuudestaan, heinäkuussa mökeillä vietetään nyt yli puolet ajasta.

Onko mökkeilyn jalo taito suomalaisten geeneissä?

Radio Suomen iskelmät ja käen kukunta säestävät tikanheittoa, kortinpeluuta ja halonhakkausta. Illansuussa haetaan muikkuverkot. Saunaan vettä kannettaessa ämpäreitä ei pidä täyttää piripintaan, muuten vettä saattaa loiskua kumisaappaan varresta sisään. Mäntysuovan tuoksu sekoittuu hienoiseen, saunalta tupruttavaan savuun. Ja ah, ne bensa-aseman jäätelöt menomatkalla!

Eikö kesämökkipuuhastelun voisi ajatella olevan sisäsyntyistä, miltei jokaisen suomalaisen geeneihin pinttynyttä?

Toisaalta, jos grillaus ja saunanlämmitys eivät vielä ole tulleet tutuksi, paljasjalkainen kaupunkilainen voi nyt turvautua kesämökin matkaoppaaseen. Schildtsin kustantama opus antaa uusavuttoman sukupolven edustajille avaimet kesämökkeilyn saloihin ja neuvoo kädestä pitäen tekemään esimerkiksi saunavastan.

Onko siis ajatus isoisästä opettamassa vastansidontaa perheen kuopukselle jo romantisoitu idea tänä päivänä, vai onko Matkaopas mökille turha kirja? Toivoisin jälkimmäisen vaihtoehdon osuvan lähemmäs totuutta.

Kenellä on sievin mökki ja uusin televisio?

Käytännön vinkkejä suositummiksi nousevat tänä kesänä tyylikkäät mökkisisustuskirjat, joita on ilmestynyt lukuisia monilta eri kustantamoilta. Unelmien kesäkoti, Kesäkodin lumo, Koti meren rannalla ja Huvilan hengessä -kirjat opastavat letkeään mutta hienostuneeseen kesänviettoon.

Silmiä hivelevän kauniit kirjat saattavat kuitenkin myös herättää mielikuvan mökkinaapureiden hienovaraisesta kilpavarustelusta. Mihin ovat kuvastoista kadonneet reunoista repsottavat, auringossa haalistuneet ja toisiinsa sävyiltään sopimattomat räsymatot, 80-luvulla mökkivierailta saadut posliiniesineet ja kauheanväriset pussilakanat ja aamutakit?

Vaikka ympäröivä järvimaisema usein huumaa kauneudellaan, useimpia romanttisesti rempallaan kenottavia kesämökkejä koristavat korkeintaan perintöpitsiverhot.

Ja miksi ihmeessä kolmella mökillä neljästä on televisio? Viekö CSI tosiaan voiton tyyneltä järven pinnalta? Kesämökin ei myöskään tarvitse olla tiptop! Mökkikirjoissa asuvat täydelliset mökkeilijät ovat nimittäin aika harvassa.