1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirjasyksyn tarjonta ulottuu uuninrakentajasta samuraihin

Syksyn kirjasato pitää sisällään sekä kirjallisuuden veteraaneja että kyntensä näyttäviä aloittelevia kirjailijoita. Lisäksi syksyä värittää muutama omalaatuinen tapaus.

Kuva: Otava / Suvi Laine; Katja Lösönen

Kotimaisessa kirjallisuudessa on totuttu sukeltamaan menneille vuosikymmenille, ja niin tehdään tänäkin syksynä. Laura Honkasalon romaani Eropaperit tarjoaa ajankuvaa 60-luvulta eteenpäin, ja samoin tekee Kjell Westön uusin Helsinki-kuvaus. Älä käy yöhön yksin -romaani kuvailee helsinkiläismenoa 60-luvulta nykypäivään. Jari Tervo sen sijaan palaa historiallisten romaaniensa jälkeen 2000-luvulle. Tällä kertaa hän ruotii nyky-yhteiskuntaa, politiikkaa ja mediaa.

Helena Sinervolta luvassa räväkkä teos

Syksyllä oman lisänsä kirjatarjontaan tuo myös pitkän linjan kirjailijan Antti Hyryn kymmenes romaani Uuni. Luvassa on niukkaa ja maanläheistä hyryismiä: kirjassa mies rakentaa uunia ja miettii elämää.

Jos Antti Hyry kuvaa verkkaiseen tyyliin uunin rakentamista, tapahtuu Helena Sinervon romaanissa jotain aivan toisenlaista. Sinervon teos Tykistökadun päiväperho muistuttaa elokuvaa, josta kirja on lainannut nimensä. Keski-ikäinen tutkijarouva kyllästyy ja päättää tehdä elämästään himon ja inhon taideteoksen.

Monika Fagerholm kirjoitti odotetun jatko-osan

Syksyllä nähdään, kuinka Riikka Pulkkinen pärjää toisella romaanillaan. Se kuljettelee samanlaisia aihelmia kuin hänen esikoisteoksensa: kuolema, sairaus ja toisaalta nuori rakkaus ovat kirjan aineksia.

Näytön paikka on tietysti myös esikoiskirjailijoilla: Nina Petanderin Pläts! on jo nimensäkin perusteella omalaatuinen tapaus. Turkka Hautalan esikoisteos Salo kuvaa tämän päivän ihmisiä suomalaisessa pikkukaupungissa. Tehtaita uhkaa alasajo ja maahanmuuttajat kauppaavat kebab-ruokaa.

Syksyllä Monika Fagerholmin fanien odotus päättyy, sillä Fagerholmin kiitelty Amerikkalainen tyttö saa itsenäisen jatko-osan Säihkenäyttämö. Luvassa on omaperäistä proosaa kulttimainetta saavuttaneelta kirjailijalta.

Omia polkujaan kulkevalta Rosa Liksomilta ilmestyy Neko. Se on monenikäisille sopiva suomalainen samuraikirja, mikä kuulostaakin aivan Liksomille ominaiselta. Kaksin verroin kiinnostavampi teos on siksi, että sen kuvitus on kansainvälisesti menestyneen Klaus Haapaniemen käsialaa.

Kirjasyksyn tarjonnasta seurattavaksi jää, kuka esikoisista nousee pinnalle ja miten konkareiden teokset otetaan vastaan.