1. yle.fi
  2. Uutiset

Wendlan puutarha kasvaa ja kukoistaa

Vuosi sitten istutettu Wendlan perinnepuutarha Jokioisilla on lähtenyt kasvamaan hienosti. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on etsinyt myös tarinat perennapuistoon istutettujen kasvien tueksi. Esimerkiksi Jokioisilla 1800-1900 lukujen vaihteessa eläneen Palmun mummon kukat kasvavat Jokioisilla edelleen.

Jokioinen
Tutkija Merja Hartikainen tutkailee tarhaukonhattu-kasvia
Tutkija Merja Hartikainen tutkailee tarhaukonhattuaYLE / Eeva Hannula

Tarhaukonhattu kukkii Wendlan puutarhassa päivänkilossa hyvinvoivana ja syvän sinisenä MTT.n erikoistutkija Merja Hartikainen kertoo, että tarhaukonhattu on löytynyt Jokioisten liepeiltä Tallinmäen alueelta, vanhalta työläisten alueelta. Siellä asuivat esimerkiksi satulaseppä ja pehtoori, ja siellä oli aikanaan myös pari muuta asumusta josita yhdessä asui kasveja rakastava Palmun mamma.

-Palmun mamma kierteli paljon ja keräsi kasveja monesta paikasta, mutta vaikuttaa siltä, että monet kasvit tulevat juuri Jokioisten kartanon puistosta. Yksi Palmun mamman puutarhasta löytyneistä kasveista on juuri tarhaukonhattu, kertoo tutkija Merja Hartikainen.

Ylipäänsä koko Tallinmäen alue on nyt elävä geenipankki, josta kasveja on siirretty yleisölle auki olevaan Wendlan puutarjaan Jokioisten Tietotalon taakse. Toisaalta Jokioisilla aivan kartanonpuiston läheltä saattaa vieläkin löytyä paljon sellaisia kasveja jotka ovat peräisin Jokioisten kartanon pihoilta ja puutarhoista.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi