Reilan reppuja pakataan jo kotimatkalle

Suomen tämän kesän suurin partioleiri alkaa olla reilassa. Pyhärannassa järjestetty 3500 partiolaisen Reila09-leiri päättyy torstaina. Leiri on onnistunut mainiosti. Varsinkin tuhansien partiolaisten yhteinen iltanuotio oli leiriläisten mielestä erityisen vaikuttava.

partio
Riikka Maikola lähti soppatalkoisiin kun omassa kunnassa päätettiin järjestää suurleiri.
Riikka Maikola lähti soppatalkoisiin kun omassa kunnassa päätettiin järjestää suurleiri.YLE /Lassi Lähteenmäki

Reila09 on uuden partiopiirin todellinen tulikaste. Satakunnan ja Varsinais-Suomen partiopiirit yhdistyivät vuosi sitten Suomen suurimmaksi partiopiiriksi.

Ison Lounais-Suomen partiopiirin syntyminen tarkoittaa leirillä sitä, että ohjelmatarjonta on monipuolisempaa, suunnitteluun saadaan enemmän väkeä ja hauskanpidossa lähtee enemmän ääntä, pohtii Reilaan osallistunut turkulainen Nea Kosonen.

Ison leirin mittakaava on jättiläismäinen monella tavalla. Sen tietää myös pyhärantalainen Riikka Maikola, jonka tehtävänä on hämmentää soppakattilaa lapionkokoisella kauhalla.

Japanista Siperian kautta Australiaan

Reilan erikoisuuksia ovat olleet tähtien tiirailu sekä perehtyminen eri kulttuureihin sambaamalla brasilialaisittain, ahtautumalla tokiolaiseen metroon, rakentamalla taljaa siperialaisin käsivoimin ja rakentamalla polttamalla kengurumerkkejä Australian tapaan. Lähi-idän pisteessä pohdittiin suvaitsevaisuutta ja sen merkitystä.

-Eniten lapsia on innostanut hullujen japanilaisten sarja, sanoo tiedottaja Anna Meronen.

Maanantaina koko Reilan väki kokoontui iltanuotioon, jossa vieraili suuria tähtiä kuten Paavo Nurmi ja Elvis Presley. Moni leirikonkari listasi Reilan iltanuotion ykdeksi kaikkien aikojen parhaaksi, sanoo tiedottaja Anna Meronen.

Keskiviikkona ohjelmassa on seikkailijoiden piirin ensimmäiset partiotaitokisat. Partiolaisten ikäryhmiä jaoteltiin hiljattain uusiksi ja nyt on seikkailijoiden aika testailla taitojaan.

Leiri on onnistunut Merosen mukaan mainiosti.

-Kolhut ja naarmut ovat olleet vaatimattomia ja vain muutama pienempi päätti lähteä koti-ikävän kourissa kotiin kesken leirin.

Muistot mielissä, blokeissa ja kuvissa

Reila jättää pysyviä muistikuvia tuhansien partiolaisten mieliin. Ajatuksia leirielämästä on tällä leirillä kirjattu myös leirinettiin Reila09.fi. Yksi blokilainen oivalsi partioleirin kasvatuksellisen merkityksen tähän tapaan:

"...Me välitämme toisistamme enemmän kuin uskallamme edes myöntää. Monet partiolaiset ovat niin vahvoja henkisesti, että he pystyvät näyttämään oikeaa tietä tekemissään asioissa. Partiolaisissa paljon tietotaitoa, ja jos kaikki meidän tieto osattaisiin sisäistää yhteiskunnallisesti, niin maailma olisi kuulkaas aika hieno paikka..."

Reila09-sivulle on kerätty tarinoiden lisäksi mm. runsaasti valokuvia.