Hyppää sisältöön

Kiinansuomalainen Mario Hakulinen: Kiinassa köyhänkin on hyvä elää

Siiderintuotanto vei mikkeliläisen Mario Hakulisen aikoinaan Kiinaan. Siideriaika on ohi, mutta englanninkieli on pitänyt miehen maassa. Yli kymmenen vuotta itseään kiinalaistanut mies on toiminut jo useita vuosia englanninkielenopettajana.

Mario Hakulinen Kuva: YLE/Pekka Havukainen

Kesä tuo Etelä-Savoon entisiä asukkaita käymään. Yksi kesäkävijöistä on Mario Hakulinen. Suomen asiat kiinnostavat yhä, siitä osoituksena miehen nimi näkyy silloin tällöin suomalaisten lehtien mielipidekirjoituksissa.

Mario Hakulinen asuu Fudzon kaupungissa Etelä-Kiinassa. Kaupunki sijaitsee Kiinan mantereella vastapäätä Taiwanin saarta. Kaupungissa on reilusti Suomen verran asukkaita, suunnilleen 6 miljoonaa.

Fudzossa ei ole suomalaisia ihan ruuhkaksi asti. Heitä on Mario mukaanlukien kaksi tai kolme. Mario kokee kaupungin kotoisaksi: -Se on sisäänlämpiävä kaupunki kuten Mikkelikin.

Kiinalaiset kauppatavat ovat hyvin lyhytjänteisiä, tapana on elää kauppa kerrallaan. Kommunismin jälkien löytyminen on kiven takana, huolimatta yksipuoluejärjestelmästä.

Nettisensuuria Mario Hakulinen kuvailee erittäin tehokkaaksi. Huolellisella sensuurilla halutaan kiillottaa julkisivua, koska lokakuussa juhlitaan nykyisenkaltaisen valtion 60-vuotispäivää.

-Suomen ja Kiinan väliset suhteet ovat hyvät. Se näkyy esimerkiksi viisuminkäsittelyssä. Esimerkiksi amerikkalaisilla on paljon hankalampaa.

-Kiinassa köyhänkin on hyvä elää, mutta löytyy sieltä rikkaitakin. Kyllä siellä raha liikkuu.

Kaupungeissa työntekijöiden keskipalkka kuukaudessa on noin 150-180 euroa, maaseudulla työntekijä saa saman verran vuodessa.

Mario Hakulinen on toiminut Kiinassa useita vuosia englanninkielen opettajana, jonkin verran myös tulkkina.

-Tulevaisuudessa voisi ruveta matkanjohtajaksi, koska kiinankieli alkaa sujua.