Punkki on kesän inhottavin ötökkä?

Yle Savon nettisivuilla käyneet äänestivät kesän inhottavimmasta ötökästä. Eniten inhoa herättää punkki, toisena on hirvikärpänen. Kolmas kuuntelijoiden inhokkilistalla on paarma

hirvikärpänen
Punkki
Yle

Vastaajia kyselyssä oli 722. Punkkia äänesti 34%, hirvikärpästä 29% ja paarmaa 18%. Kyselyssä oli myös mukana itikka (10%), mäkäräinen (6%) ja kärpänen (4%).

Punkki on herkkä aistija

Punkilla ei ole silmiä vaan se odottaa sopivaa ohikulkijaa etummaiset jalat ojossa, valmiina takertumaan eläimen turkkiin tai ihmisen vaatteisiin. Punkki on todella nopea, takertumiseen kuluu sekunnin murto-osa. Punkki havaitsee ohikulkijan lähinnä kasvillisuuden liikkeen perusteella. Se kykenee myös aistimaan lämpösäteilyn ja aistii jopa ilman hiilidioksidivaihteluita.

Vaaleaa vaatetta loppukesän metsään

Hirvikärpänen on aktiivinen lämpimänä päivänä. Marjastaja voi yrittää välttää hirvikärpäsiä esimerkiksi vaalealla vaatetuksella ja tiiviillä pukeutumisella.

Hirvikärpäsen elämänkaarta vasta tutkitaan. Nyt tiedossa on, että kuoriuduttuaan hirvikärpänen kiipeilee heinän kärkeen tai puiden oksaan odottamaan isäntää. Hirvikärpänen lentää pisimmillään 50 metrin päähän kuoriutumispaikasta. Isännänvalinnan mekanismeja ei vielä tunneta. Osa hirvikärpäsistä harhautuu ja lentää esimerkiksi ihmiseen. Allergiselle pistot voivat aiheuttaa tulehduksia ja ihottumaa.

Paarmakin on verta vailla

Naaraspaarma pyrkii keräämään kolmen-neljän elinviikkonsa aikana mahdollisimman paljon verta. Näin se saa kehitettyä enemmän jälkeläisiä. Paarma himoitsee ihmisten ja muidenkin lämminveristen nisäkkäiden verta. Paarmaa voi yrittää karkottaa hyönteiskarkotteella. Jotain vaikutusta on myös vaalealla vaatetuksella. Suomessa elää 30-40 paarmalajia.

Lähteet: YLE Savo / Marianne Mattila