Martan hurja kisaurakka vaatii sisua

Martta Nyströmin MM-kisaurakka on tiivis. Kuusi kilpailulajia tarkoittaa myös kuutta matkaa kotoa Lempäälästä Veteraanien MM-kisoihin Lahteen. Kisakuljetukset lähtevät aamuvarhaisella ja kisoista palataan aina yöksi kotiin.

keihäänheitto
Martta Nyström
YLE / Hanna Juopperi

Lempääläinen Martta Nyström tunnetaan Suomen veteraaniurheilupiireissä jo hyvin. Tämän kesän suomenmestaruuskisoista Martan saldo oli viisi kultamitalia heittolajeissa eli kiekon-, keihään, painon- ja moukarinheitossa sekä kuulantyönnössä.

Mitalisateen jälkeen katse kääntyi Lahden mm-kisoihin, joissa Nyström osallistuu kaikkiin mestaruuslajeihin sekä heittolajit yhdistävään viisiotteluun.

Viidennet sijat kirkastuivat keihäspronssiin

Kolme ensimmäistä kisapäivää tuottivat Martta Nyströmille viidensiä sijoja, mutta neljäntenä kilpailupäivänä tärähti. Keihäänheitosta irtosi yllättäen pronssimitali ja samalla täyttyi Martan oma mitalitavoite.

- Minä en meinannut sitä mitalia oikein todeksi uskoakaan, mutta kun kävin toimitsijoiden pöydältä tuloksia katsomassa, niin uskottava se oli.

Keihäänheiton pronssi oli Martta Nyströmille jo toinen mm-tasolla, sillä kodin mitaliseinällä on jo heittojen viisiottelun maailmanmestaruus vuodelta 1991.

”Ihminen pystyy enempään kuin uskookaan”

Mitalikahveista ei ennätetty nauttia pitkään, sillä seuraavana päivänä vuorossa oli kiekonheitto. Samassa kisatapahtumassa heittivät 80-, 85- ja 90-vuotiaat naiset.

Kilpailupäivä alkoi varhain, kun kilpailijoita kisapaikalle kuljettava Kunto-Pirkkojen auto kurvasi pihalle Lempäälään kuuden aikaan. Perillä Lahdessa kisakuljetus oli jo ennen yhdeksää.

- Ennen kisoja vähän hirvitti tiukka aikataulu, mutta olen huomannut, että ihminen pystyy enempään kuin uskookaan. Olen sen monessa asiassa huomannut, toteaa Martta Nyström.

Kilpailijalta vaaditaan suuressa tapahtumassa myös malttia, sillä pääosa kilpailupäivästä on odottelua.

- Sitä katselee vaan ihmisiä, istuskelee ja tekee mitä tykkää. Puoli tuntia ennen kisaa meidät kerätään yhteen ja sitten siirrytään kilpailupaikalle. Ennen kisaa pitää tietysti myös verrytellä, Nyström muistuttaa.

Ähkäisemällä hyvään tulokseen

Kiekonheittokisassa Martta Nyströmin paras tulos syntyi 3. kierroksella. Kesän selkeästi paras tulos, 15,07 riitti kisassa viidenteen sijaan.

- Ei ihan ennätystulos, mutta tämän kesän paras kuitenkin. Oikein ähkäisin heiton perään ja heti tuli hyvä tulos, riemuitsee Martta Nyström heti suorituksensa jälkeen.

Kisan voitti 80-vuotiaiden sarjassa heittolajeja dominoinut belgialainen Rachel Hanssens tuloksella 19,76.

Ikä on vain sarja numeroita

Naisten kiekonheittoa saapui seuraamaan myös lahtelainen Jaana.

- Jos itseä ottaa pattiin ja tuntuu, että itse on raihnainen viisikymppinen, niin täältä lähtee häpeissään kotiin. Näitä urheilijoita katsoessaan ymmärtää, että ikä on vain sarja numeroita.

Yleisön joukossa puheenaiheeksi nousi kilpasiskojen asenne ja yhteinen tsemppihenki.

- Mahtavaa on seurata kuinka toisia tsempataan ja kannustetaan hyviin suorituksiin.

Illaksi kotiin

Illalla automatkalla kotiin istui mietteliäs 82-vuotias veteraaniurheilija.

- Olen tässä miettinyt, että jos sitä kuitenkin alkaisi vielä harjoitella vauhdinottoa tuohon kiekonheittoon. Sillä saisi pari metriä varmasti vielä lisää tuloksiin. Suurin piirtein olen tämän päivän kisaan tyytyväinen. Aina jos jää ilman mitalia, jää kuitenkin vähän kaihertamaan, Martta Nyström pohtii.

Illalla Martta Nyströmiä kysyttiin vielä mukaan naisten viestijoukkueeseen. Vastaus oli myöntävä, sillä eihän viesti saa jäädä juoksematta yhden juoksijan puuttumisen vuoksi.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi