1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ekovanhemmuus ei enää extremeäitien yksinoikeus

Kestovaippojen ja pesupähkinöiden kaltaiset ekologiset tuotteet ovat nykyvanhemmille aiempaa helpommin saatavilla. Vihreitä valintoja tehdään usein myös taloudellisista syistä.

Kotimaan uutiset
YLE Etelä-Karjala

Kertakäyttövaippojen sijaan yhä useampi vanhempi päätyy käyttämään lapsellaan kestovaippoja. Valintaan vaikuttaa ekologisuus, raha sekä tuotteiden helppo saatavuus. Vielä kuutisen vuotta sitten tilanne ei ollut näin hyvä.

- Esikoisen synnyttyä ei yhdistyksiä eikä paljon tietoa ollut. Nyt voi mennä markettiin, silloin kestovaippoja piti tilata netistä tai ommella itse. Toisen lapsen aikana aloin itsekin ompelemaan, kaikki kolme ovat käyttäneet kestovaippoja, kertoo lappeenrantalainen Anne Leminen.

Anne Leminen oli perustamassa Etelä-Karjalan kantoliina- ja kestovaippayhdistystä vuonna 2005. Lemisen kiinnostus luonnon hyvinvointiin juontaa kotoa.

- Kiinnostus kestovaippoihin lähti ekologisuudesta ja jätteiden välttämisestä. Meillä on kotona aina kierrätetty.

Vaikka Etelä-Karjalan kantoliina- ja kestovaippayhdistyksessä ei miesjäseniä ole, vakuuttaa Leminen isien olevan täysillä mukana ekoilussa.

- Tämä kai lähtee äideistä. Meilläkin mies on ihan täysiä tässä mukana, vaikka ajatus oli alunperin minun.

Ekovanhemmuus on muutakin kuin kestovaippoja

Valtiovaltakin osallistuu vanhempien ekotalkoisiin, sillä KELAn äitiyspakkaus sisältää tätä nykyä vain kestovaippoja. Anne Leminen ajattelee vihreästi myös muissa arjen valinnoissa.

- Aika paljon tullut hankittua käytettynä tavaraa ja vaatetta, muksuilla on koko ajan kirppisvaatetta. Yritän myös jatkuvasti myydä tavaraa eteenpäin.

- Esimerkiksi imetys säästää luontoa kun ei tarvitse kantaa korviketta kotiin ja isommalle lapselle voi tehdä itse soseita, jatkaa Leminen.

Ekovanhemmuuden voi viedä vielä kestovaippojakin pidemmälle.

- Pari jäsentä on kokeillut tätä vessahätä viestintää, jolloin vaippoja ei tarvita ollenkaan, vaan lapsi ilmoittaa milloin on hätä, valaisee Anne Leminen Etelä-Karjalan kantoliina- ja kestovaippayhdistyksestä.

- Pyykinpesussa käytettävät pesupähkinät ovat lähes kaikille jäsenille tuttuja.

Vuosien mittaan ekologisemmat tuotteet ovat Lemisen mukaan arkipäiväistyneet.

- Varmaan menee vielä jonkin aikaa ennen kuin puolet on kestoilijoita ja puolet kertokäyttöisten käyttäjiä. Kuudessa vuodessa tieto ja käyttäjät ovat kuitenkin lisääntyneet radikaalisti. Enää tämä ei ole mikään extremeäitien juttu, sanoo Leminen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi