1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Korean vapauttamat toimittajat palasivat kotimaahansa

Pohjois-Korean eilen vapauttamat kaksi yhdysvaltalaista toimittajaa ovat päässeet takaisin kotimaahansa. Toimittajat lensivät Yhdysvaltoihin samalla koneella kuin heidän vapauttamisestaan neuvotellut entinen presidentti Bill Clinton.

Ulkomaat
Vapautettu journalisti halaa perhettään
Reuters-TV

Toimittajia ja Clintonia kuljettanut lentokone laskeutui Burbankin lentokentälle, lähelle Los Angelesia. Toimittajien perheet olivat kentällä odottamassa heitä.

Kentällä toinen toimittajista, Laura Ling, piti lyhyen puheen ja kiitti lämpimästi presidentti Clintonia ja hänen avustajiaan. Hän kertoo pelänneensä vankilaan ja pakkotyöhön joutumista. Hän ja toinen toimittaja, Euna Lee, eivät tienneet Clintonin neuvottelumatkasta ennen kuin he tapasivat Clintonin vankilassa.

Clinton neuvotteli vapauttamisesta

Clinton neuvotteli tiistaina Pohjois-Korean maaliskuussa vangitsemien toimittajien vapauttamisesta. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Il armahti toimittajat tavattuaan Clintonin. Hän neuvotteli Kim Jong-Ilin kanssa tunnin ja vartin, minkä jälkeen he söivät yhdessä noin kahden tunnin ajan, raportoi uutistoimisto AP.

Uutistoimisto Reutersin lainaaman yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan Pohjois-Korea oli etukäteen luvannut vapauttaa toimittajat Clintonille. He myös sopivat, ettei Clintonin vierailua kytketä kiistaan Pohjois-Korean ydinohjelmasta.

Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n mukaan Kim armahti toimittajat, kun Clinton oli esittänyt anteeksipyynnön heidän toimiensa vuoksi. Yhdysvaltalaisvirkamies kiisti vierailun jälkeen, että anteeksipyyntöä olisi esitetty.

Uutistoimisto AP:n viranomaislähde sanoo, että toimittajien perheet vetosivat Clintoniin, jotta hän tekisi vierailun. Valkoinen talo on kutsunut Clintonin vierailua yksityiseksi. Clinton totesi palattuaan, ettei Pohjois-Korean hyväntahdonele kuitenkaan merkitse läpimurtoa maiden välisissä suhteissa.

Vapautettujen toimittajien kerrotaan olevan hyvässä kunnossa. Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton kertoo puhuneensa miehensä kanssa ja tämän kertoneen, että kaikki sujui hyvin. Ulkoministeri sanoo olevansa erittäin helpottunut toimittajien vapauttamisesta.

Pohjois-Korea pidätti Laura Lingin ja Euna Leen Kiinan ja Pohjois-Korean rajalta. Amerikkalaistoimittajat olivat rajalla tekemässä juttua pohjoiskorealaisista pakolaisista ja naiskaupasta. Toimittajat tuomittiin kesäkuussa 12 vuodeksi pakkotyöhön.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi