Irakin sodan veteraanit repivät univormujaan taiteeksi

Yhdysvalloissa Irakin sodan veteraanit hoitavat sodan aiheuttamia traumojaan tekemällä taidetta revityistä univormuistaan. Idean isä on sodanvastaiseksi kääntynyt veteraani Drew Cameron, joka uskoo, että taide on täydellinen tapa etsiä muutosta asioihin, joita on vaikea ilmaista.

Taustalla on ajatus, että univormuista on tullut sotilaille kivulias muistutus taistelukokemuksista ja nyt niitä käytetään luomaan jotakin uutta.

Univormuista sotilaat tekevät paksua paperia, johon he voivat kirjoittaa, maalata tai heijastaa henkilökohtaisia sotakokemuksiaan. Asepuvuista syntyy oliivinharmaata paperia, jolle arvo- ja muut asepuvussa olleet merkit voivat antaa punaisen, sinisen tai purppuran säväystä.

Cameron aloitti Combat Paper Projectin nimellä kulkevan taideryhmän Vermontissa. Ryhmä kiertää maata opettamassa veteraaneille, miten kierrättää asepuvut taiteeksi. Cameron uskoo taiteen olevan keino auttaa sotilaita, joita riivaavat taistelumuistot, kuten muistot sodassa kaatuneista tovereista, itse surmaamistaan ihmisistä tai omasta vammautumisesta.

Hänen mukaansa kyse on myös siitä, miten sotilaat oppivat ottamaan vastuun omasta elämästään oltuaan vuosia armeijan ohjauksessa.

Esimerkiksi kymmenen vuotta armeijassa palvellut savannahilaisveteraani Jason Hurd kertoo, että univormun tuhoaminen on tapa osoittaa, että hänen elämänsä on nyt hänen omansa. Hurd ei ole myöskään ajanut partaansa eikä leikkauttanut hiuksiaan sen jälkeen, kun lähti armeijasta kaksi vuotta sitten.