1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Greenpeace ja paperijätti yhteistyöhön

Ympäristöjärjestö Greenpeace ja yksi Pohjois-Amerikan suurimmista paperiyhtiöistä, Kimberley-Clark, ovat päässeet yhteisymmärrykseen metsiensuojelusta. Yhtiö lupaa muuttaa radikaalisti toimintaansa ympäristöä huomioon ottavaan suuntaan.

talous
Hakkuuaukea
Hakkuuaukea Vancouverin saarella Länsi-Kanadassa heinäkuussa 2008.Barbara Walton / EPA

Greenpeace on käynyt viisi vuotta laajaa kampanjaa Kimberley-Clarkin toimintaa vastaan. Ympäristöväen mukaan yhtiö on hakannut suuret alueet Kanadan suuria ikimetsiä. Nyt Kleercut-kampanja lopetetaan.

Kimberley-Clark lupaa, että sen tulevaisuuden tavoitteena on käyttää puukuituraaka-aineenaan vain joko ympäristöystävällistä, FSC-sertifuioitua puuta tai uusioraaka-ainetta.

Välitavoite on, että vuonna 2011 Pohjois-Amerikan toiminnoissa 40 prosenttia raaka-aineesta on sertifioitua tai kierrätettyä. Tämä merkitsee 600 000 tonnia pehmopaperin raaka-ainetta. Boreaalisista ikimetsistä tuotua raaka-ainetta yhtiö ei enää hyväksy.

Kimberley-Clark ja Greenpeace haluavat lähettää muille alan yrityksille viestin, että luonnonmetsien suojeleminen on kestävän metsätalouden avainasia.

Greenpeace on kantanut huolta Pohjois-Amerikan laajoista ikimetsistä. Vaikka metsää on paljon jäljellä, 60 prosenttia niistä on jaettu metsäyhtiöiden hakattaviksi. Esimerkiksi Ontarion ja Quebecin osavaltioiden metsistä on enää rippeet jäljellä. Vain 10 prosenttia metsistä on pysyvän suojelun piirissä. Nyt suojellun alueen toivotaan laajenevan.

Greenpeace muistuttaa, että painavia syitä metsien säilyttämiseen on paljon. Metsät ovat valtavan eliörunsauden tyyssijoja. Hakkuiden myötä lukuisat eliölajit kuolisivat sukupuuttoon. Metsät ovat myös tärkeitä hiilen sitojia, mikä ilmastonmuutoksen edetessä on olennainen seikka. Yhtenäiset laajat metsät ovat tehokkaita niin ilmastonmuutoksen kuin sukupuuttojenkin estämisessäkin.

Greenpeacen aktiivit iloitsevat luonnonsuojelun suurvoittoa.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi