Fortum ja Valmet kehittämään sähköauto-teknologiaa

Fortum ja Valmet Automotive ovat sopineet yhteistyöstä sähköisen konseptiauton ja sähköautoihin liittyvän latausteknologian kehittämiseksi. Tavoitteena on esitellä täysin sähköllä toimiva konseptiauto Geneven autonäyttelyssä vuoden 2010 maaliskuussa.

talous
Fisker Karma.
Fisker Karma.Fisker Automotive

Sähköautomarkkinoiden arvioidaan kasvavan nopeasti ja näin Fortum ja Metso-konserniin kuuluvan Valmet Automotive ovat aloittamassa yhteistyön sähköautoihin liittyvän teknologian kehittämisessä.

- Valmet Automotive ei ole tuomassa markkinoille uutta omaa sähköautomerkkiä, vaan tarkoitus koota yhteen alan osaajat, ja kehittää autonvalmistajien tarvitsemia palvelupaketteja, jotka ulottuvat sähköajoneuvon suunnittelusta ja valmistuksesta latausjärjestelmiin, sanoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Korhonen.

Suunnittelun lähtökohta on kehittää kaupunkiautoksi soveltuva 2+2-paikkainen kosenpti-sähköauto, jonka ajomatka kertalatauksella olisi 160 kilometriä.

Fortum tuo hankkeeseen autojen lataamista koskevaa osaamista. Suomessa latausinfrastruktuuria on jo olemassa runsaasti autojen moottoreiden lämmityspistokeverkoston ansiosta, mutta sähköautojen laaja käyttöönotto edellyttää latausverkoston kehittämistä.

Fortum käynnisti vuonna 2008 pohjoismaisen sähköautoprojektin, joka tuo ladattavat autot ja lataustolpat Espoon ja Tukholman liikenteeseen. Fortum on myös mukana viisivuotisessa TransEco-ohjelmassa, jonka puitteissa etsitään ratkaisuja tieliikennesektorin energia- ja päästöongelmiin.

Valmet Automotive sähköautojen valmistajaksi

Valmet Automotive aloittaa tänä vuonna kahden sähköisen ajoneuvon valmistuksen Uudessakaupungissa. Ensimmäiset sähkökäyttöiset Garia-golfautot on jo toimitettu tanskalaiselle Garia A/S:lle. Ensimmäiset verkosta ladattavat Fisker Karma -hybridiautot toimitetaan amerikkalaiselle Fisker Automotivelle tämän vuoden lopulla. Valmet Automotive valmistaa lisäksi tällä hetkellä myös Porsche Boxster ja Porsche Cayman -urheiluautoja Porsche AG:lle.

Lähteet: YLE Uutiset