Aidon kyläkaupan tunnelmaa

Yksitoista kilometriä Jämsänkoskelta, kaksikymmentäneljä Mäntästä. Tien varrelta löytyy Pertti Römanin kyläkauppamuseo. Holisevan kylässä Mustingassa on toiminut aikoinaan monta kyläkauppaa, joista entinen Römanin kauppa on ensimmäinen ja viimeinen. Se aloitti vuoden 1920 jälkeen komerokauppana – eli omakotitalon komerossa.

lähikaupat

40–50 -luvuilla Holisevan kylällä on ollut useitakin kauppoja. Kauppa-autojen aika alkoi 60-luvulla, mutta Römanin mukaan autot eivät vieneet elintilaa kyläkaupoilta.

- Kilpailu oli terveellistä. Kyläkaupat loppuivat siihen, että ihmiset lähtivät kaupunkeihin.

Röman on rakentanut kotiinsa aidontuntuisen kyläkaupan. Ympärillä voi silmäillä vanhanaikaista tiskiä, kunnon vaakaa punnuksilla ja mitä sekalaisinta tavaraa hyllyillä. Röman on kerännyt kauppamuseoon kaikkea, mitä vanhoissa kyläkaupoissa on ollut.

- Pääsääntöisesti se on vanhaa tavaraa joka on joskus jäänyt myymättä. Tilaamalla meiltä sai mitä vaan, tukkuauto toi kerran viikossa. Maatalouskoneita ja moottorisahojakin myytiin paljon.

Kylakauppamuseo on varsinainen sekatavarapuoti. Nykypäivän pienessä kaupassa harvemmin näkee rautaosastoa. Täältä löytyy hevosenkenkänauloja ja lapion rautaosat. Ennen kotona tehtiin kaikki mitä pystyttiin - puuosat on tehty itse mutta rautaosat ostettu kaupasta.

Pertti Römanin kauppamuseo on oikeastaan yksityinen, sillä sitä ei pidetä yleisesti auki. Se saattaa olla avoinna, mikäli isäntäväki on kotona. Kauppaan pääsi tutustumaan keväällä järjestetyn kyläkierroksen aikana. Kannattaa siis olla korva kuulolla, mikäli vaikkapa Mustingan kyläyhdistys vielä järjestää vastaavia kierroksia. Silloin voi päästä haistelemaan tuulahdusta menneestä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Markku Saarinen, Teea Jokihaara