Terveemmät elämäntavat ihmistä arvostamalla

Itä-Suomessa on aloitettu terveystalkoot. Kaksivuotinen Kanerva-KASTE- hanke suosittaa myös pohjoiskarjalaisia kiinnittämään huomiota omiin elintapoihinsa. Mukana on yhteensä viisi sairaanhoitopiiriä ja 79 kuntaa.

Pohjois-Karjala
Terveystalkoiden puuhamies Timo Renfors.
Timo Renfors on terveystalkoiden puuhamies.YLE / Lasse Laitinen

Kanerva-KASTE-hankkeen tutkimus- ja kehittämisjohtaja Timo Renfors kertoo, että hanke jatkaa klassisen Pohjois-Karjala- projektin jalanjäljissä, mutta uudessa hankkeessa keskitytään tiedonjakamisen sijasta ihmisten omaan aktiivisuuteen.

- Tutkimuksista tiedetään, ettei käskyttäminen ja opettajamaisuus tuo parhaita tuloksia valistustyössä. Pyrimme siis kunnioittamaan ja arvostamaan ihmisten omaa ajattelua, eikä vain kertoa kuinka asiat tulisi tehdä. Elintapojen muuttamisessa suurin ongelma on "ruppeemisen" vaikeus. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisillä on vaikeata aloittaa uudet terveemmät elämäntavat. Kun elämänmuutos on lopulta tehty, ihminen huomaakin, ettei muutos ollutkaan niin vaikeata kuin aluksi luuli, Renfors kertoo.

Kanerva-KASTE- hanke on siis luonnoltaan erilainen kuin monet aiemmat terveysprojektit. Ihmisten omaan päättelykykyyn luotetaan ja sitä arvostetaan. Renforsin mukaan hyvä esimerkki on tupakointi.

- Kyllä jokainen tupakoitsija tietää, että se on hengenvaarallista. Päätös lopettamisesta pitää siis tulla ihmisestä itsestään, eikä sitä voida ulkopuolelta määrätä, Renfors sanoo.

Varhaista vaikuttamista

Hankkeen hallinnollisena ideana on koota lukuisat sairaalat ja terveyskeskukset yhteisten tavoitteiden alle sekä parantaa hoitoketjuja. Renforsin mukaan osa tätä kehitystä on kansanterveysongelmien parempi ennaltaehkäisy.

- Olemme huomanneet, että suuret kokonaisuudet ja varhainen puuttuminen tuottavat parhaita tuloksia. Alue, jolla hanke toimii asuu noin miljoona kansalaista. Varhaisen puuttumisen avulla pystymme vaikuttamaan tätä kautta myös talousasioihin, sillä huonot elämäntavat maksavat yhteiskunnalle huimia summia rahaa. Tietenkään raha ei ole tässä ainoa asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä hyvä terveys vaikuttaa niin moneen asiaan elämässä, Renfors tietää.

Kaksivuotisen Kanerva-KASTE- hankkeen tuloksia päästään Renforsin mukaan näkemään toivottavasti tulevalla vuosikymmenellä.

- Paljon on vielä töitä tehtävänä ennen sitä. Vaikkei hankkeessa ole kyse pakottamisesta, niin Tarvajärven ohje pätee edelleen: ylös, ulos ja lenkille!

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Lasse Laitinen