1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tampereen teatterikesä nostaa esiin vanhusten yksinäisyyden

Parhaillaan käynnissä olevan Tampereen teatterikesän kotimainen pääohjelmisto puhuu ihmisistä työttömyyden ja laman keskellä ja nostaa esiin vanhusten yksinäisyyden. Kotimaisessa ohjelmistossa loistavat myös useat pitkän linjan näyttelijät.

Kajaanin kaupunginteatterin Tarpeettomia ihmisiä -näytelmän harjoitukset Tampereen Teatterikesässä. Kuva: YLE / Ville Hakonen

Viikon aikana Tampereen teattereissa esiintyvät mm. Anja Pohjola, Eila Roine ja Lasse Pöysti.

Tampereen teatterikesän kotimainen ohjelmisto vaikuttaa ensi katsomalla laimealta, mutta otsikoiden takaa löytyy kiinnostavia näkyjä tämän päivän Suomesta. Tunnollisia pätkätyöläisiä Anna Krogeruksen tekstissä Kotkan kaupunginteatterin esittämänä tai Reko Lundanin yhä ajankohtaisemmalta tuntuva Tarpeettomia ihmisiä työttömyydessä rämpivään Kajaaniin sijoitettuna.

Lasse Pöysti näyttelee jälleen erakoitunutta ikämiestä

Teatterikesän pääohjelmisto tekee tilaa myös komealle kotimaiselle näyttelijäntyölle. Eila Roine Tampereen teatterin Grace ja Glorie-näytelmässä, Anja Pohjola Kansallisteatterin Harmin paikka-näytelmässä ja Lasse Pöysti Lilla Teatternin monologissa Mies, joka kieltäytyi käyttämästä hissiä.

Bengt Ahlfros kirjoitti monologin nimenomaan Lasse Pöystiä varten. Tarina kertoo vanhenevan miehen yksinäisyydestä.

-Tässä monologissa on kuvattu hyvin miten ihminen voi jäädä niin yksin, että etsii jostakin koneesta tai luonnonilmiöstä itselleen puolison. Minusta tämä on aivan suurenmoinen monologi ja minä sain sen aivan yllättäen. Bengt Ahlfros toi sen minulle yhtenä päivänä todeten, että ”Hei, tuossa on sinulle monologi”, kertoo Pöysti.

Samantyyppinen tarina yksinäisestä ikäihmisestä nousi esiin myös Miika Soinin ohjaamassa tv-elokuvassa Thomas, joka esitettiin viime vuonna. Myös Thomas-elokuvassa Lasse Pöysti näytteli erakoitunutta miestä

-Sattumalta näissä tarinoissa on samankaltaisuutta. Mutta tosiasiassa ainoa todellinen yhteys taitaa olla siinä, että minä olen niin vanha, että sovin kumpaankin rooliin, Pöysti naurahtaa.