Madonna on homoikoneiden ykkönen

Madonnan konsertti on saavuttanut suosion vähemmistöseksuaalien keskuudessa. Omaperäistä tähteä pidetään myös tämän hetken tärkeimpänä homoikonina.

viihde
Madonna
Peter Foley / EPA

Veli Toppinen ja Mikko Autio ovat siirtymässä ravintola DTM:n terassilta illaksi Jätkäsaaren konserttiin. Miehet odottavat iltaa innolla - nouseehan lavalle tämän hetken homoikoneiden ykkönen.

- Tällä hetkellä pinnalla oleva ihminen on se tärkein. Olemassa on myös muita tärkeitä kuten Judy Garland tai Marilyn Monroe, mutta nyt Madonna on ykkönen, Toppinen ja Autio sanovat.

Madonnan suosio selittyy miesten mukaan sillä, että tähti on osoittanut olevansa suvaitsevainen kaikkia seksuaalisia suuntauksia kohtaan. Myös tähden androgyyni olemus kiehtoo.

- Hänhän on myös persoonana vahva oman tien kulkija ja samalla hyvin muuntautumiskykyinen. Luulen että homot pitävät ennen kaikkea sellaisista ihmisistä, jotka uskatavat olla omia itsejään, Autio sanoo.

Madonnan pahimmaksi kilpailijaksi Toppinen ja Autio nimeävät Cherin. Kotimaisista tähdistä kisaa suurimman homoikonin tittelistä käyvät Toppisen ja Aution mukaan Paula Koivuniemi ja Marion.

Ikonille sallitaan skandaalit

Toppisen mukaan Madonnasta suositun tekee juuri se, että hän on synnyttänyt skandaaleja. Katolisen kirkon kritisoiminen musiikissa ja arkojen aiheiden esiin tuominen ovat nostaneet suosiota.

- Siinä on mahdollista kokea jonkinlaista samastumista, Toppinen pohtii.

Homoikonin ei aina tarvitse olla nainen. Esimerkiksi Michael Jacksonilla oli ikonin status, mutta ikävät skandaalit söivät miehen mainetta ja suosiota. Nykymiesten keskuudesta Toppinen ja Autio nimeävät homoikoniksi Robbie Williamsin.

Voisiko Madonna tehdä sitten jotain sellaista, joka pudottaisi hänet homojen suosiosta?

- Ainakin Donna Summerille kävi näin 80-luvulla. Hän oli suosittu, mutta meni sitten sanomaan jotain typerää, kuten että AIDS on homojen tauti. Levymyynti lähti saman tien laskuun. En kuitenkaan usko, että Madonna tekisi mitään samankaltaista, Autio sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset