yle.fi-etusivu

Miksattua Madonnaa karamellikastikkeella

Madonna osoitti Helsingin Jätkäsaaren konsertissa olevansa popin kuningatar ja todellinen show-nainen. Hän tarjosi suomalaisyleisölle loppuunhiotun, näyttävän ja viihdyttävän show'n, joka rullasi alusta loppuun kuin rasvattu.

viihde
J.J. Guillen / EPA

Keikan aikana liikuttiin musiikin tyylilajista toiseen ja koko paketti oli kuorrutettu huipputanssijoilla ja monipuolisilla screeneiltä nähdyillä videoilla. Toisaalta konsertti oli niin viimeisen päälle hiottu, että spontaanille esiintymiselle ei juurikaan ollut jätetty tilaa.

Madonna on ikäisekseen huippukunnossa, sillä hän jaksoi vetää fyysisesti raskaan parituntisen keikan läpi leikiten. Ilahduttavaa konsertissa oli myös se, että Madonna oikeasti lauloi livenä eikä turvautunut taustanauhoihin. Häntähän ei ole koskaan pidetty kaikkein parhaimpana laulajana, mistä osoituksena oli muun muassa Evita-elokuvasta tutun You Must Love Me -kappaleen epäpuhtaudet. Hän halusi esitellä myös kitaransoittotaitojaan, mutta soitin näytti jäävän lähinnä vain rekvisiitaksi.

Purkkapoppia ja maailmanparannusta

Yksi keikan alun huippukohdista oli Into The Groove -kappale, jonka aikana Madonna tanssijoineen pomppi hyppynaruilla ja taustalla pyörivät värikkäät Keith Harringin piirroshahmot. Värikäs kokonaisuus Madonnan tyttömäisellä olemuksellä höystettynä oli purkkapoppia parhaimmillaan. Biisin loppupuolella Madonna kehotti yleisöä laulamaan mukana, mutta lopputulos ei miellyttänyt tähteä. Hän torui väkijoukkoa, sillä hänen mielestään vain yksi osasi laulun sanat.

Konsertin kohokohtiin lukeutui myös Gypsy-osion La Isla Bonita, josta oli tehty romaniyhtyeen säestämänä uudenlainen ja toimiva versio. Lopussa biisiin yhdistyivät vielä mustalaiskappaleet Lela Pala Tute ja Doli Doli, jotka saivat yleisön innokkaana mukaan taputtamaan. Osuuden lopussa lavashow muuttui jopa yllättäväksi Euroviisut mieleen tuovaksi kansantanssikarkeloksi.

Konsertin loppupuolella nähdyssä maailman tilaa koskevassa välivideossa esiteltiin hyviä ja pahoja vaikuttajia muun muassa äiti Teresa, presidentti Barack Obama sekä Hitler. Madonna on usein ottanut tällä tavalla kantaa, mutta tässä hauskanpitoon muutoin painottuvassa konsertissa se tuntui päälleliimatulta.

Popin kuningatar muisti konsertin aikana myös useaan otteeseen kesäkuussa kuollutta popin kuningasta Michael Jacksonia muun muassa lyhyellä osiolla, jossa hänen tanssijansa esiintyi Jacksoniksi pukeutuneena.

Madonna vapautui Helsingissä

Tiistaiseen Tallinnan-keikkaan verrattuna meininki Helsingin-konsertissa oli tunnelmaltaan aivan toisenlainen. Tallinnassa yleisö ei koko aikana näyttänyt innostuvan keikasta, kun taas Helsingissä jättiyleisö lämpeni hiljalleen konsertin myötä ja lopussa suurin osa innostui laulamaan, huutamaan, pomppimaan ja taputtamaan kiivaastikin. Tämä näkyi myös tähden esiintymisessä, sillä Tallinnassa hän puhui yleisölle vain muutaman kerran, kun taas Helsingissä Madonna käytti lähes kaikki tiukaksi vedetyn show'n välikohdat yleisön kanssa kommunikointiin.

Madonnan Sticky & Sweet -kiertue ei ollut kaikkein paras mahdollinen ensimmäinen keikka nähtäväksi suomalaisille. Konsertissa kuultiin useita laulajan viimeisimmän Hard Candy -albumin kappaleita, jolloin monet vanhat klassikkokappaleet jäivät pois keikkalistalta.

Monelle fanille saattoi olla pettymys, että esimerkiksi Like A Virgin -hittiä ei kuultu lainkaan ja että useat vanhat hitit kuten Like A Prayer oli miksattu uudenlaisiksi tanssiversioiksi. Uudet kappaleet Madonna sen sijaan esitti albumilta tuttuina versioina. Moni piti harmillisena myös sitä, että juuri kun yleisö oli lämmennyt, keikka loppui Give It 2 Me -kappaleen jälkeen kuin seinään ja encorea ei enää kuultu.

Popin kuningatar kuitenkin vaikutti koko keikan ajan nauttivan esiintymisestä suomalaisyleisölle. Hänen olemuksensa oli vapautunut ja hän hymyili ja kujeili lavalla aivan toiseen tyyliin kuin Tallinnassa. Toivottavasti keikka jäi Madonnan mieleen muutenkin kuin pelkästään hänen kiertueensa suurimpana konserttina.

Lähteet: YLE Uutiset / Ville Vedenpää

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Alkoholijuomat

Nelosolut tulossa ruokakauppoihin: Eduskunta äänesti prosenttirajan nostosta

Alkoholijuomat

Täpärä äänestys ratkaisi nelosoluen tulon kauppoihin – Katso listasta, miten kukin kansanedustaja äänesti

Nuorisoliikkeet

Hipsterioikeiston pomo: "Seuraava suuri nuorisoliike Euroopassa on Generation Identity tai jihadismi"

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä johti kahden opettajan rankaisemiseen vaasalaiskoulussa – "Ensimmäinen askel koulun kulttuurin muuttamiseksi"